Evenimentul Zilei > Actualitate > Salarii la care românii nici nu visează: Nababii din companiile publice ale Iașiului
Salarii la care românii nici nu visează: Nababii din companiile publice ale Iașiului

Salarii la care românii nici nu visează: Nababii din companiile publice ale Iașiului

Salarii nesimțite pentru directorii companiilor publice din Iași. Șefii ApaVital, Salubris, CTP Iași, Servicii Publice, Ecopiața, Termo-Service sau Citadin, sunt plătiți cu mii de euro lunar, bani la care un simplu cetățean nu va visa niciodată.

Mai mult, veniturile salariale ale acestora au crescut între 20 și 50 la sută pe parcursul ultimilor doi ani, ajungând la 2.000, 4.000 sau chiar 10.000 de euro lunar. Nu un asemenea „noroc” au avut miile de angajații ale acestor companii ale căror salarii nu au crescut în același ritm sau chiar deloc.

Printre cei mai bine plătiți directori din Iași este șeful Salubris SA. Compania care s-a modernizat complet în ultima perioadă, odată cu schimbarea conducerii, a oferit directorului general Cătălin Neculau venituri salariale de aproape 240 de mii de lei în 2019, ceea ce înseamnă un salariu de circa 20.000 de lei pe lună.
Venituri frumoase încasează și șefii Companiei de Transport Public Iași. Conform declarației de avere, directorul general Cristian Stoica a încasat în anul 2019 venituri salariale în valoare de 192 de mii de lei, ceea ce înseamnă un venit de aproape 16 mii de lei pe lună.

Salarii dublate de bonusurile de performanță

Cele mai mari schimbări fiind realizate mai ales la Compania de Transport Public CTP Iași, dar și Salubris, firme care au fost schimbate complet în ultima perioadă. De departe, cei mai bine plătiți șefi din Iași sunt cei din cadrul ApaVital, compania de apă-canalizare din județul Iași. Directorul general Mihai Doruș a încasat pe parcursul anului trecut o sumă de 373 de mii de lei, aproape jumătate din sumă fiind formată din bonusuri de performanță.

Șeful Ecopiața SA, Cristinel Stărică, a încasat un venit salarial de 14.210 pe lună, adică aproape 170 de mii de lei pe parcursul anului trecut.

Directorul general al Servicii Publice Iași, Laurențiu Ivan, a avut un salariu lunar de 13.230 pe parcursul anului 2019, adică a încasat de la compania care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi din oraș o sumă totală de 158.760 anul trecut. De asemenea, Marius Ionescu, directorul Citadin SA Iași, a fost remunerat pe parcursul anului trecut cu suma de 140 de mii de lei, adică aproape 11 mii de lei pe lună.

Pe de altă parte, în cazul Termo-Service SA au fost plătite printre cele mai mici salarii. Compania Primăriei Iași care administrează aproape o treime din totalul locuințelor colective din oraș a oferit directorului general Alin Aivănoaei un venit salarial de aproape 10 mii de lei pe lună, adică 120 de mii de lei pe parcursul anului trecut, scrie bzi.ro.