În vârstă de 50 de ani, Sadiq Khan este fiul unor imigranți pakistanezi, tatăl său fiind şofer de autobuz, iar mama sa croitoreasă. Sadiq  Khan a devenit primul musulman care a condus o importantă capitală occidentală după victoria sa din 2016. Iar acum a câștigat alegerile cu 55,2 la sută din voturi, comparativ cu 44,8 la sută pentru Shaun Bailey, candidatul partidului conservator de guvernământ.

Participarea la vot a fost de 42%, mai mică decât la alegerile anterioare din 2016

„Sunt profund impresionat de încrederea pe care londonezii mi-au acordat-o pentru a continua să conduc cel mai mare oraș de pe pământ”, a spus Khan, care și-a concentrat campania pe crearea de locuri de muncă în orașul său.

Primarul a declarat că al doilea mandat al său va fi axat pe „construirea de punți între comunitățile diferite” și între primărie și guvern.

El a spus că dorește „să se asigure că Londra își poate juca rolul într-o redresare națională” și „să construiască un viitor mai luminos, mai ecologic și mai egal” pentru capitala Regatului Unit.

Khan și-a făcut un nume criticând Brexitul şi pe conservatori, inclusiv pe Boris Johnson, predecesorul său în calitate de primar. Mai mult, s-a făcut remarcat și pentru un conflict cu fostul președinte american Donald Trump. Cei doi s-au implicat într-un război verbal după ce Khan a criticat controversata interdicție de călătorie a lui Trump împotriva oamenilor din anumite țări musulmane.

Sadiq Khan: Sunt un copil de imigranți, acum primarul Londrei

Analiștii atribuie acest succes al primarului musulman populației mai tinere a orașului, şi mai diversă din punct de vedere etnic și mai pro-europeană, care spre deosebire de majoritatea Angliei, s-a opus copleșitor Brexitului.

În discursul său de victorie, Khan s-a referit la originile sale umile, crescând în locuințe publice într-o zonă rezidențială mixtă din punct de vedere etnic din sudul Londrei.

„Am crescut într-o casă modestă, sunt un băiat care provine din rândurile clasei muncitoare, un copil de imigranți, dar acum sunt primarul Londrei”, a spus el, descriindu-se drept „un londonez adevărat”.

Primarul reales a mai spus: „Rămân cicatricile Brexitului, un război cultural primitiv care ne separă. Trebuie să folosim acest moment de redresare națională pentru a vindeca acele diviziuni. Coronoavirusului nu-i pasă dacă sunteți pro-Brexit sau pro-UE”, relatează aljazeera.