Evenimentul Zilei > EVZ Special > Sadiq Khan conduce războiul cu statuile. Cum va arăta Londra după mandatul lui
Sadiq Khan conduce războiul cu statuile. Cum va arăta Londra după mandatul lui

Sadiq Khan conduce războiul cu statuile. Cum va arăta Londra după mandatul lui

După ce protestatarii au vandalizat și batjocorit statuia lui Winston Churchill, cel care a condus Marea Britanie în cea mai grea perioadă din istoria modernă, acuzându-l că ar fi fost rasist, deși s-a împotrivit cu succes regimului rasist al lui Hitler, primarul Londrei, Sadiq Khan, se așează în fruntea acestui război cu trecutul.

Khan a ordonat acum verificarea tuturor statuilor şi numelor de străzi din capitala britanică, potrivit Reuters.

Decizia vine în contextul în care, duminică, pe lângă batjocorirea statuii lui Churchill, manifestanții britanici ieșiți în stradă pentru a protesta față de incidentul George Floyd, un infractor recidivist afro-american ucis de poliție, au dărâmat şi a aruncat în portul Bristol o statuie a lui Edward Colston, un om care a făcut avere în secolul al XVII-lea prin comerţul de sclavi din vestul Africii.

Sadiq Khan a anunţat înființarea unei comisii care va revizui toate statuile, plăcile memoriale şi numele de străzi, care reflectă, în opinia sa, expansiunea rapidă a puterii şi bogăţiei Londrei la apogeul Imperiului Britanic, sub regina Victoria.

„Diversitatea capitalei noastre este punctul nostru cel mai tare, dar statuile, numele de străzi şi spaţiile publice reflectă o eră apusă”, a arătat primarul Londrei, care a anunțat că unele statui vor fi îndepărtate.


„Vestul se prăbușește… Discutați cu Bunicul rasist, cu Bunica rasistă… Avem nevoie de votul lor până vine Revoluția!”

Hitler, la un pas să câștige războiul. Ce a făcut Churchill


„Este un adevăr incomod că naţiunea şi oraşul nostru îşi datorează o parte din bogăţie rolului în comerţul de sclavi, iar în timp ce asta se reflectă în domeniul public, contribuţia multor comunităţi la viaţa capitalei noastre a fost ignorată intenţionat”, a mai spus Sadiq Khan.

În cadrul celei mai mari deportări cunoscute în istorie, milioane de sclavi africani au făcut obiectul schimburilor cu arme şi praf de puşcă din Europa. Circa 17 milioane de bărbaţi, femei şi copii au fost luați din din Africa şi trecuţi peste Atlantic, în lanţuri, de navele care aduceau apoi din America în Europa zahăr, bumbac şi tutun.

Cel mai brutal comerţ din istoria omenirii a durat din secolul al XV-lea până în al XIX-lea. Multe victime au murit din cauza condiţiilor inumane.

Sclavii supravieţuitori au îndurat o viaţă de exploatare pe plantaţii. Britanicii au abolit comerţul transatlantic de sclavi în 1807, dar sclavia a mai dăinuit încă o generaţie.


Boris Johnson, despre rasismul din Marea Britanie. „Premierul nu se îndoiește că există, dar…”

Ciocniri între poliție și protestatari la Londra. Cine a ajuns la spital