Pe esplanada Moscheilor în Ierusalimul de Est au avut loc acte de violență, în contextul unor tensiuni acumulate în sectorul de est al Ierusalimului și în Cisiordania, două teritorii palestiniene ocupate din 1967 de Israel. Sute de manifestanți au aruncat cu pietre, sticle și alte obiecte către ofițerii de poliție, care nu au stat nepăsători față de atitudinile manifestate asupra lor.

Conflictele stârnite pe fondul tensiunilor din Orașul Sfânt s-au soldat cu cel puţin 14 palestinieni şi trei poliţişti israelieni răniţi. Potrivit Semilunii roşii palestiniene, majoritatea palestinienilor răniți au prezentat plăgi la nivelul ochilor și la cap, provocate de gloanţe din cauciuc trase de poliţişti israelieni, potrivit Agerpres. 

Purtătorul de cuvânt al poliţiei israeliene, Wassem Badr, a făcut referire la ”tulburări violente” într-o declaraţie citată de AFP, conform sursei citate. 

sursă foto – agerpres.ro

SUA cere atenuarea tensiunilor dintre palestinieni și israelieni

Statele Unite ale Americii au lansat un apel pentru atenuarea tensiunilor din Ierusalim. Reprezentanții americani cer ”evitarea” evacuării familiilor palestiniene în beneficiul coloniştilor israelieni, relatează AFP, citat de Agerpres. Poziția Statelor vine în context în care șase familii au fost nevoite să își părăsească locuințele. Acestora li s-ar fi impus să părăsească zona până în luna august. Printre victime se numără și 17 minori. 

„Suntem profund îngrijoraţi de creşterea tensiunilor în Ierusalim”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Jalina Porter, care a mai subliniat că este ”îngrijorată de potenţialele evacuări ale familiilor palestiniene din cartierele Silwan şi Sheikh Jarrah” din Ierusalimul de Est, ”dintre care multe locuiesc, desigur, în casele lor de generaţii”.

”Pe măsură ce intrăm într-o perioadă sensibilă”, ”va fi crucial” să ”promovăm o dezescaladare a tensiunilor şi să evităm o confruntare violentă”, a evidențiat  Jalina Porter. 

”Am spus de nenumărate ori că este crucial să evităm măsurile unilaterale care pot exacerba tensiunile sau ne pot îndepărta şi mai mult de pace şi aceasta include evacuările, activităţile legate de clonii”, a adăugat ea.