Evenimentul Zilei > International > SABAH. În Siria, Turcia a salvat milioane de civili de la masacru
SABAH.  În Siria, Turcia a salvat milioane de civili de la masacru

SABAH. În Siria, Turcia a salvat milioane de civili de la masacru

New York Times a publicat o analiză care poate servi de lecție întregii lumi. Articolul prezintă cele mai recente evoluții legate de războiul civil care afectează Siria de mai mulți ani și face referire la zona de securitate pe care forțele Armate Turcești au constituit-o pentru civilii din Siria, scrie Sabah.

New York Times apreciază că prezența militarilor turci în regiune a împiedicat regimul Assad să săvârșească un masacru.

Articolul vorbește despre operațiunile efectuate de Turcia în nordul Siriei împotriva elementelor teroriste și despre stabilirea zonei de securitate. Securitatea pe care le-au oferit-o Forțele Armate Turcești refugiaților, în fața atacurilor lui Assad care masacrează civili, a devenit un subiect de discuții la nivel mondial.

„Turcia este protectorul civililor”

Operațiunile derulate de Forțele Armate Turcești, începând cu Ramură de Măslin, au oprit elementele teroriste și trupele lui Assad care asupreau populația civilă. Zona de securitate constituită de forțele Armate Turcești în Siria a salvat viața a milioane de civili. Aceste operațiuni de succes care au amuțit toate vocile care criticau intervenția Turciei au trezit ecouri la nivel mondial. Cel mai recent exemplu este o analiză publicată de ziarul american The New York Times, în care se arată că Turcia este protectorul civililor.

În orașul sirian Afrin și în taberele din împrejurimi, refugiații care au încercat să scape de atacurile lui Bashar al-Assad și s-au adăpostit la granița Turciei așteaptă ajutor umanitar internațional însă „singura țară care oferă sprijin milioanelor de persoane este Turcia”, se arată în articol.

„Militarii turci stau în calea masacrului”

În articolul semnat de Charlotta Gall, șeful biroului pentru Turcia al ziarului, se arată că „În timp ce lumea este confuză în privința încetării războiului din Siria, care durează de 10 ani, Turcia este singura putere internațională care este prezentă în regiune pentru a proteja cei aproximativ cinci milioane de civili, nevoiți să își părăsească locuințele și aflați în condiții dificile. Astăzi, doar militarii turci sunt singurii care stau în calea crimelor comise de forțele lui Assad și de aliații lor ruși”.

În analiză se arată că refugiații care au fugit în urma atacurilor de la Damasc și de la Alep și s-au adăpostit în regiune se confruntă cu greutăți extrem de mari. Se mai subliniază că Turcia asigură securitatea și stabilitatea în regiune, contribuind la înființarea unor autorități locale.

Turcia oferă mijloace pentru milioane de persoane

În analiză este citat adjunctul guvernatorului provinciei Hatay, Orhan Aktürk, care spune că „Obiectivul nostru este să normalizăm viețile acestor oameni. Ne asigurăm că școlile și spitalele rămân deschise, pentru ca acești oameni să își reia viața”.

Unul dintre responsabilii locali, Sayed Suleyman, a declarat pentru ziar că este nevoie de mai mult sprijin internațional, pe lângă cel oferit deja de Turcia, atrăgând atenți însă că „Turcia este singura țară care oferă mijloace pentru milioane de persoane”.

https://www.sabah.com.tr/dunya/2021/02/17/new-york-timestan-olay-yaratan-yazi-turk-askeri-suriyede-milyonlarca-sivili-katliamdan-koruyor