Vineri, 27 martie, PMB a fost înștiințată că este executată silit și are de plătit suma de aproximativ 3,7 milioane de euro și 500.000 de lei, bani care trebuie achitați în baza unei hotărâri a instanței referitoare la o expropriere din anul 2010.

În replică, primarul general, Gabriela Firea, anunță că solicită Guvernului României „să emită un act normativ care să prevadă sistarea executărilor silite pe bugetele UAT-urilor, pe perioada stării de urgență, avand în vedere faptul că toate primăriile din România își concentrează resursele pentru combaterea răspândirii coronavirusului”.

Mai mult, arată Firea, „în acest moment, activitățile generatoare de venituri, atât la nivel național, cât și local sunt reduse, iar resursele bugetare alocate Municipiului Bucureşti de la bugetul de stat sunt insuficiente”.

Edilul Capitalei arată că instituția pe care o conduce „se implică total pentru rezolvarea acestei crize de sănătate”, alocând sume importante pentru aprovizionarea spitalelor și asigurarea protecției personalului medical, „pentru asigurarea unei mese calde pentru persoanele cele mai expuse riscului de marginalizare socială, precum bătrânii de peste 65 de ani și oamenii străzii și asigurarea serviciilor edilitare (încălzire, transport public). La acestea se adaugă și plata stimulentelor financiare destinate categoriilor sociale vulnerabile, care numai pentru luna martie sunt în valoare de peste 8 milioane de euro!”.

Primarul General a mai explicat că PMB trebuie să plătească datorii însemnate rezultate din procese inițiate cu mulți ani în urmă. Aceste sume vor fi achitate eșalonat, însă sunt sume mari care, în aceasă perioada atât de dificilă, sunt aproape imposibil de achitat.

Potrivit deciziilor finale ale instanțelor de judecată, dupa mai bine de 16 ani de la deschiderea litigiilor, bugetul Primăriei Capitalei este grevat de datorii care trebuie plătite către oamenii de afaceri Costică Constanda și Vasile Creștin.