Privind în urmă, dar și sondând viitorul – într- o remarcabilă analiză istorică – reputatul istoric Neagu Djuvara făcea dezvăluiri impresionante. Mai jos, câteva dintre cele mai importante răspunsuri.

„În prezent, este o mare eroare să ne fie teamă de Rusia. Rusia este o țară pe cale de dispariție (…) De la Vistula (râu de la marginea Poloniei – n.r.) și până la Vladivostok (oraș de la marginea de Est a Rusiei, de la granița cu China și Coreea de Nord – n.r.), imensitatea rusească din Siberia este o întindere unde rușii-ruși, care conduc din punct de vedere intelectual și politic, sunt o mică minoritate, adică un sfert din populația dintre Vistula și Vladivostoc. Sunt un fel de lifte păgâne, fără niciun fel de interes intelectual, pentru noi, nu mai au vlagă. Rusia nu mai reprezintă niciun pericol, nici pentru Europa, nici pentru români. O singură putere există pe lume în momentul de față, Statele Unite. Este o situație pe care noi nu o conștientizăm, este similară cu epoca romană, americanii sunt stăpânii lumii, peste tot”.

Întrebat ce părere are despre declarația lui Jean Claude Juncker, șeful Comisiei Europene, care opina la acea vreme că politica externă n-ar trebui să fie dictată de la Washington, Neagu Djuvara a reacționat dur: „Iertațimă, dar este un bou, cum poți să spui așa ceva? Ba, dimpotrivă! Europa, fiind neunită, neavând o direcțiune sigură, atâta timp cât nu există o comandă unică, nu reprezintă o adevărată putere. Puterea europenilor din Vest este America, pentru că americanii pot veni oricând, ca să asigure ordinea”.

Emil Cioran – cel mai inteligent român

Neagu Djuvara are doar cuvinte de laudă la adresa lui Emil Cioran: „În opinia mea, Cioran este, de 200 de ani, cel mai inteligent român pe care l-am fabricat în această țară”.

În finalul acestui interviu- document, Djuvara nu dă prea mari șanse monarhiei în România: „Dacă Regele ar fi avut un băiat, era mai simplu. Dar așa, e greu să schimbi Constituția din 1926 doar pentru a putea moșteni femeile dreptul de a conduce. O Constituție nu poate fi schimbată de un singur om, ci prin vot popular”.

Te-ar putea interesa și: