Tendința respectivă se datorează anunțului făcut de autoritățile cipriote iarna trecută, potrivit cărora exista intenția de a impune reguli mai stricte în procesul de acordare a cetățeniei în schimbul unor investiții în bunuri imobiliare. Modificările aduse programului pentru obținerea cetățeniei cipriote au intrat în vigoare la data de 15 mai.

Astfel, este nevoie de o investiție de minim două milioane de euro pentru ca un solicitant să fie eligibil pentru obținerea cetățeniei, plus o nouă contribuție de 75.000 de Euro la Fondul pentru Cercetare și Inovare, dar și pentru Organizația Cipriotă de Dezvoltare Cadastrală. Amendamentele obligă acum solicitanții să păstreze investițiile menționate pentru o perioadă de cinci ani după obținerea cetățeniei.
Printre locațiile cele mai populare printre ruși se numără Limassol și Paphos, urmate de Larnaca, Ayia Napa și Protaras. În Larnaca, cererea se concentrează pe proprietăți comerciale, în timp ce în Limasol și Paphos, rușii cumpără imobile pentru uz personal, potrivit experților imobiliari.
Conform Departamentului pentru Terenuri și Cadastru din Ciprului, în aprilie 2019 s-au înregistrat 1.060 de contracte, ceea ce reprezintă o creștere de 61% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar și cea mai mare cifră lunară din septembrie 2008.
Potrivit Băncii Centrale a Ciprului, indicele prețurilor pentru proprietățile rezidențiale din Cipru a crescut cu 1,6% față de anul trecut, în al treilea trimestru al anului 2018. Numărul autorizațiilor de construcție emise în Cipru a crescut cu 15% față de anul precedent, în luna ianuarie 2019.
Piața imobiliară din Cipru s-a "supraîncălzit", iar prețurile din ofertă sunt determinate exclusiv de posibilitatea obținerii cetățeniei, deși ciprioții își exprimă clar nemulțumirea față de regulile actuale, care au făcut practic imposibil ca localnicii să mai poată cumpăra proprietăți pe insulă.

 

 

Te-ar putea interesa și: