Armata rusă a luat măsuri de contracarare prin mijloace de război electronic (EW – Electronic Warfare), a declarat luni pentru agenţia de presă RIA Novosti, sub rezerva anonimatului, o sursă din structurile de forţă din regiune.

Oficialul a mai susținut că ceea ce reprezentanții NATO numesc ”activitate de recunoaştere” e de fapt  o ”tentativă de a se pătrunde în reţelele de comunicaţii şi digitale” ruseşti. Noile mijloace de război electronic ale Rusiei sunt testate în condiţii reale de contracarare, conform sursei, iar ”în consecinţă, navele NATO pleacă fără să-şi atingă obiectivul”, a declarat sursa RIA Novosti.

Încă din anul 2017 Rusia a instalat în Crimeea sistemul EW ”Murmansk-BN”. Această tehnologie de importanţă strategică a început să fie studiată încă în anii ’60 de URSS. Abia în 2015 a fost construit primul prototip eficient. El a fost testat de Flota rusă a Nordului, iar, în 2016, sistemul EW ”Murmansk-BN” a devenit operaţional.

Sistemul bruiază comunicaţiile radio pe o distanţă care ajunge de la 3.000 la 5.000 de kilometri, iar în cazul unui semnal bun, chiar până la 8.000 km, notează portalul Gazeta.ru. Acesta este un sistem automat de interferenţe radio pentru liniile de comunicaţii pe unde scurte, care perturbă funcţionarea echipamentelor militare de la bordul navelor, bulversând inclusiv parametrii sistemelor de navigaţie ale acestora, care afişează coordonate false, dezorientând echipajele.

Conform unor surse ale Gazeta.ru din cadrul concernului rusesc ”Tehnologii radioelectronice” sistemul EW ar fi capabil să bruieze semnalul Sistemului global de comunicaţii pe unde scurte al SUA, prin care sunt coordonate comunicaţiile tuturor organismelor de comandă militare americane şi ale aliaţilor lor din NATO.

Potrivit RIA Novosti, în ultimii ani, navele Alianţei Nord-Atlantice au început să se apropie mai des de graniţele Rusiei în Marea Neagră, iar avioane occidentale efectuează cu regularitate operaţiuni de recunoaştere în apropierea frontierelor ruse. Ministerul rus al Apărării a cerut în repetate rânduri comandamentului american să pună capăt acestor activităţi de recunoaştere, dar Pentagonul refuză să dea curs solicitării, mai notează agenția.

Sursa: Agerpres.ro