Evenimentul Zilei > International > Rusia preferă negocierile cu Statele Unite. Mesaj pentru Casa Albă: „Nu vrem războaie”
Rusia preferă negocierile cu Statele Unite. Mesaj pentru Casa Albă: „Nu vrem războaie”

Rusia preferă negocierile cu Statele Unite. Mesaj pentru Casa Albă: „Nu vrem războaie”

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susține că Rusia nu-și dorește un război cu Ucraina. Pe de altă parte, susține acesta, Moscova nu va accepta să-i fie ignorate interesele. Serghei Lavrov a transmis mai multe mesaje pentru statele din Occident și în principal pentru Statele Unite.

Situația tensionată de la granița ruso-ucraineană și o eventuală invazie a trupelor Moscovei pe teritoriul țării vecine au fost subiectele abordate într-un interviu acordat de Serghei Lavrov. El a afirmat, pentru presa locală că dacă depinde de Rusia nu va fi război, după cum relatează agenția de presă EFE.

„Dacă depinde de Rusia, nu va fi război. Nu vrem războaie. Dar nici nu vom permite să ne fie ignorate sau călcate grosolan în picioare interesele”, a afirmat Serghei Lavrov.

A fost răspunsul pe care șeful diplomaţiei ruse l-a dat la o întrebare privind tensiunile cu Occidentul în privinţa Ucrainei. El a insistat că Rusia dorește să conlucreze cu toată lumea și de aceea apelează la diplomație pentru detensionarea situațiilor.

„Noi am ales calea diplomatică de mai multe decenii”, a insistat Serghei Lavrov.

Totodată, potrivit Reuters, șeful diplomației de la Moscova a precizat că propunerile primite din partea Statelor Unite pentru deblocarea situației sunt mai bune decât cele venite de la NATO. Este vorba despre răspunsul la solicitarea cu privire la garanţiile de securitate cerute de Kremlin. În acest context, Serghei Lavrov a menționat că o decizie finală va fi luată de președintele Vladimir Putin. Acesta va fi cel care va stabili răspunsul la propunerile pe care le-a primit Rusia.

Foto: EPA/PAVEL BEDNYAKOV

O portiță deschisă pentru dialogul cu Statele Unite

Deși a caracterizat răspunsurile americane ca fiind „destul de confuze”, Lavrov a precizat că acestea conțin elemente raţionale în „chestiuni secundare”. A dat ca exemplu amplasarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În opinia lui Serghei Lavrov dezbaterea cu privire la aceste rachete a fost respinsă de SUA în ultimii ani, iar „acum ei propun să fie abordată”.

Pe de altă parte, a acuzat SUA că se folosesc de „regimul (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski” pentru a creşte tensiunile, potrivit Reuters. El a adăugat că şi Rusia ar trebui să ia măsuri de precauţie pentru protejarea diplomaţilor săi din Ucraina. Aceasta, în contextul în care SUA şi Canada au luat decizia de a repatria temporar familiile personalului diplomatic din această ţară, de teama unei invazii a Rusiei în Ucraina.

Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Rusia nu-și dorește noi sancțiuni din partea Occidentului

Totodată, a mai apreciat Serghei Lavrov, impunerea unor noi sancțiuni Rusiei, pentru invadarea Ucrainei ar echivala cu ruperea relațiilor. Şeful diplomaţiei ruse a mai declarat că se aşteaptă să aibă o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în următoarele două săptămâni.

De asemenea, Serghei Lavrov va avea o convorbire telefonică vineri cu omologul său german, Annalena Baerbock. Rusia vrea ca autorităţile germane să dea undă verde în privinţa gazoductului Nord Stream 2, aminteşte Reuters.

Acest gazoduct urmează să transporte gaze ruseşti în Germania şi în Europa prin Marea Baltică, ocolind Ucraina. Punerea sa în funcţiune rămâne blocată în prezent de autoritatea de reglementare energetică germană din motive juridice.