Evenimentul Zilei > International > Rusia impune măsuri împotriva altor companii străine. Care sunt platformele vizate de Agenția de Supraveghere a Comunicațiilor
Rusia impune măsuri împotriva altor companii străine. Care sunt platformele vizate de Agenția de Supraveghere a Comunicațiilor

Rusia impune măsuri împotriva altor companii străine. Care sunt platformele vizate de Agenția de Supraveghere a Comunicațiilor

Agenția Federală pentru Supravegherea Comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a anunțat vineri, 19 august, sancțiuni împotriva unor companii IT străine.

Printre platformele împotriva cărora Roskomnadzor va impune sancțiuni se numără TikTok, Telegram, Zoom, Discord și Pinterest. Într-o declarație emisă de Agenția Federală pentru Supravegherea Comunicațiilor din Rusia a fost prezentat motivul pentru care s-a ajuns la această decizie. Astfel, măsurile au fost luate după ce respectivele companii nu s-au conformat cererii de retragere a conținuturile ilegale. De asemenea, sancțiunile vor rămâne în vigoare până la îndeplinirea acestei solicitări, fără a preciza concret care sunt măsurile decise.

Google și companii IT care gestionează rețele de socializare, inclusiv Facebook și Twitter, au primit în mod repetat amenzi în Rusia pentru încălcarea legislației ruse asupra conținuturilor interzise. De asemenea, aplicațiile au primit amenzi și prin noua legislație care incriminează difuzarea de ”știri false” despre armata rusă, în contextul ”operațiunii militare speciale” desfășurate de Moscova împotriva Ucrainei.

Cele mai recente amenzi au fost aplicate săptămâna aceasta de instanțe rusești serviciului american de live streaming Twitch 2, două milioane de ruble – 33.000 de dolari. De asemenea, și serviciului de mesagerie Telegram a primit o amendă de 11 milioane de ruble adică 179.000 de dolari), potrivit Reuters.

Alte sancțiuni impuse de Rusia

De la începutul războiului, Rusia a încercat să impună mai multe restricții rețelelor de socializare. De asemenea, multe dintre ele au primit amenzi. În luna aprilie a acestui an, Rusia a renunțat la interzicerea Twitter în urma disputei cu reprezentanții americani ai platformei de socializare. Aceștia au refuzat la începutul lunii martie să elimine conținut interzis. Totuși, viteza rețelei de socializare a rămas încetinită în Rusia până la mijlocul lunii mai.

Pe 2 aprilie, un tribunal rus a aplicat o amendă de aproape 120.000 de dolari împotriva Twitter pentru postări legate de protestele anti-guvernamentale din ianuarie. Eforturile Rusiei de a controla internetul și rețelele sociale datează din 2012, la scurt timp după cele mai mari proteste anti-guvernamentale din ultimii ani. De atunci, Kremlinul a introdus multe restricții care vizează aplicațiile de mesagerie, site-urile web și rețelele sociale.