Evenimentul Zilei > International > Putin îl avertizează pe Macron că există riscul unei catastrofe de anvergură la Zaporojie
Putin îl avertizează pe Macron că există riscul unei catastrofe de anvergură la Zaporojie

Putin îl avertizează pe Macron că există riscul unei catastrofe de anvergură la Zaporojie

Vladimir Putin și Emmanuel Macron au avut vineri o convorbire telefonică în care liderul rus l-a avertizat pe președintele Franței că bombardamentele de la Zaporojie ar putea duce la o catastrofă nucleară. În urma discuției, Putin ar fi acceptat la experții AIEA să facă o inspecție la centrala nucleară.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut vineri o convorbire telefonică, despre situaţia din Ucraina, în special pericolul de la centrala nucleară de la Zaporojie, trasmite Reuters. Apelul telefonic ar fi fost inițiat de președintele Franței.

Putin amenință cu dezastrul

Potrivit unui comunicat de presă emis de Moscova cu privire la convorbirea telefonică. Vladimir Putin l-ar fi averizat pe Emmanuel Macron cu privire la un dezastru ce s-ar putea produce la centrata nucleară de la Zaporojie.

„Bombardarea sistematică a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor creează riscul unei catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii“, i-ar fi transmis Putin lui Macron. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamentele care au loc de zile întregi în zona centralei nucleare.

Potrivit sursei citate, cei doi preşedinţi au dezbătut diverse aspecte ale situaţiei legate de Ucraina şi au convenit asupra necesităţii ca o echipă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să facă o inspecție la centrala de la Zaporojie.

Inspecție necesară

Un comunicat de presă emis de Palatul Eysee confirmă că „preşedintele rus i-a împărtăşit omologului său francez îngrijorarea sa cu privire la siguranţa centralei de la Zaporojie şi s-a declarat de acord cu trimiterea unei misiuni de experţi ai AIEA la faţa locului“.

Conform versiunii Palatului Elysee,  preşedintele rus a acceptat ca atât AIEA, cât şi Ucraina să-şi dea acordul cu privire la condiţiile unei misiuni a agenţiei la Zaporojie înainte de desfăşurarea sa.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condiţionat joi acordul Kievului pentru o misiunea a AIEA la centrala de la Zaporojie de retragerea trupelor ruse din această centrală şi de crearea unei zone demilitarizate în jurul ei, condiţii respinse de Rusia.

Operatorul ucrainean al centralei a transmis vineri că suspectează că Rusia vrea să deconecteze centrala de la reţeaua energetică ucraineană, potrivit Agerpres.