Evenimentul Zilei > International > Rusia continuă șantajul nuclear. A respins toate propunerile ONU privind demilitarizarea centralei Zaporojie
Rusia continuă șantajul nuclear. A respins toate propunerile ONU privind demilitarizarea centralei Zaporojie

Rusia continuă șantajul nuclear. A respins toate propunerile ONU privind demilitarizarea centralei Zaporojie

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a cerut Rusiei crearea unei zone demilitarizate în zona centralei nucleare Zaparojie. Reprezentanții Kremlinului au caracterizat propunerile ca fiind inacceptabile.

Directorul adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului rus de Externe, Ivan Neceaev, a reacționat după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut în repetate rânduri demilitarizarea centralei nucleare Zaparojie.

Oficialul rus a precizat că astfel de propuneri sunt inacceptabile, iar implementarea lor va face ca centrala să fie și mai vulnerabilă.

De asemenea, Neceaev a mai declarat că în „viitorul foarte apropiat”, experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor inspecta centrala nucleară Zaporojie, scrie Interfax.com.

Rusia și pericolul unui dezastru nuclear. Liderii lumii sunt în alertă

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat la începutul lunii august că Rusia trebuie să-și retragă toată armata și echipamentul militar de la centrala nucleară Zaparojie.

Șeful ONU a mai spus că este nevoie să se oprească toate ostilitățile din zonă și să nu viseze facilitățile centralei, iar cei implicați în război să dea dovadă de rațiune pentru a nu pune în pericol securitatea centralei nucleare.

‘Este necesar să se ajungă urgent la un acord la nivel tehnic asupra unui perimetru de demilitarizare sigur pentru a garanta securitatea zonei’, a subliniat secretarul general al ONU.

Guterres s-a întâlnit, joi, cu președintele Ucrainei și președintele Turciei, urmând ca vineri să meargă la Odesa, iar după în Turcia.

La scurt timp după invazia asupra Ucrainei, Rusia a ocupat zona din jurul centralei Zaparojie, unde au fost mobilizați sute de soldați. Centrala, care este încă operată de personal ucrainean, a fost lovită de mai multe obuze în ultimele săptămâni, stârnind astfel temeri asupra unui dezastru nuclear mult mai devastator decât cel de la Cernobîl.

Armata rusă a dat asigurări că nu va desfășura arme grele lângă centrala nucleară.

„Subliniem că trupele ruse nu au arme grele în incinta centralei şi în zonele învecinate. Doar unităţi ce asigură securitatea se află acolo”, a anunţat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse într-un comunicat în urmă cu câteva zile.