Evenimentul Zilei > International > Rusia acuză Kievul că pregătește o provocare la centrala nucleară din Zaporojie în timpul vizitei lui Guterres
Rusia acuză Kievul că pregătește o provocare la centrala nucleară din Zaporojie în timpul vizitei lui Guterres

Rusia acuză Kievul că pregătește o provocare la centrala nucleară din Zaporojie în timpul vizitei lui Guterres

Ministerul rus al Apărării susține că nu există arme grele pe teritoriul uzinei sau în zonele înconjurătoare, ci doar unități de securitate.

Ministerul rus al Apărării a acuzat, joi, că Ucraina plănuiește să lanseze un atac la centrala nucleară din Zaporojie pe 19 august, în urma căruia va acuza Moscova de daunele provocate. Se așteaptă ca această acțiune să aibă loc în timpul mult așteptatei vizite a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care va veni în Ucraina, joi, și se va întâlni cu liderii ucrainean și turc.

De asemenea, în ziua următoare, 19 august, Guterres va vizita portul Odesa, când, potrivit Rusiei, Kievul va bombarda uzina de la Nikopol. Armata ucraineană va efectua ulterior un set de măsuri pentru a demonstra presupusa eliminare a consecințelor, susține ministerul.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost îndelung disputată, deoarece atât Moscova, cât și Kievul acuză cealaltă parte că provoacă o amenințare gravă la adresa securității regiunii și a Europei.

Rusia trebuie să părăsească centrala nucleară „fără nicio condiție”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Rusia să se retragă imediat de la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) „fără nicio condiție”, făcând apel la comunitatea internațională să sancționeze suplimentar industria nucleară rusă din cauza armelor de pe teritoriul ZNPP.

„Orice incident cu radiații la Centrala Nucleară Zaporojie poate fi o lovitură pentru țările UE, și pentru Turcia, și pentru Georgia, și pentru țări din regiuni mai îndepărtate”, a avertizat Zelenski, subliniind că problema a fost deja adusă la cele mai înalte niveluri ale organizațiilor internaționale, Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).