Evenimentul Zilei > International > Președintele turc Erdogan face o primă vizită în Ucraina. Se va întâlni cu Zelenski și cu secretarul general al ONU
Președintele turc Erdogan face o primă vizită în Ucraina. Se va întâlni cu Zelenski și cu secretarul general al ONU

Președintele turc Erdogan face o primă vizită în Ucraina. Se va întâlni cu Zelenski și cu secretarul general al ONU

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, face o vizită în Ucraina pentru a se întâlni cu Zelenski și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Ei vor discuta despre exporturile de cereale, dar și despre cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Întâlnirea marchează prima discuție în persoană a lui Recep Erdogan cu președintele ucrainean, de la invazia Rusiei de pe 24 februarie. Erdogan s-a întânit însă cu Vladimir Putin de două ori în ultimele luni.

Întâlnirea celor trei va avea loc la Liov, considerat un punct important de tranzit al refugiaților ucraineni.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ajuns la Liov miercuri, plănuind să viziteze portul Odesa de la Marea Neagră, unde exporturile de cereale au fost reluate, în baza unui acord intermediat de ONU care vizează atenuarea crizei alimentare globale care se agravează.

Astfel, trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate luna trecută în baza acordului, făcând posibilă trimiterea a sute de mii de tone de cereale ucrainene.

Erdogan vizitează Ucraina pentru prima dată de la izbucnirea războiului

„Domnul Erdogan va discuta, de asemenea, „toate aspectele” relațiilor bilaterale dintre Ankara și Kiev în timpul întâlnirii sale cu domnul Zelenski”, a spus biroul său.

Turcia a criticat invazia rusă și a oferit Ucrainei arme, inclusiv drone. În același timp, a refuzat să se alăture Occidentului pentru a impune sancțiuni Rusiei, o poziție despre care spune că a ajutat eforturile sale de mediere să aducă rezultate.

Potrivit informațiilor apărute în presă, președintele turc ar încerca să medieze și o întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Zaporojie, subiect de discuție în cadrul întâlnirii

Întâlnirea celor trei se va concentra și pe situația de la cea mai mare nucleară din Europa, Zaporojie.

În ultimul timp, Ucraina și Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardarea în apropierea centralei nucleare din estul Ucrainei, pe care forțele ruse au preluat-o în primele etape ale a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”. Uzina este încă operată de tehnicieni ucraineni, potrivit rte.ie.