Evenimentul ZileiActualitateÎntâlnire de gradul zero între Erdogan și Zelenski. Decizii importante privind războiul din Ucraina

Întâlnire de gradul zero între Erdogan și Zelenski. Decizii importante privind războiul din Ucraina

Întâlnire de gradul zero între Erdogan și Zelenski. Decizii importante privind războiul din Ucraina
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit la Palatul Potocki din orașul Liov cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Președintele turc a depus flori la cimitirul-muzeu Liceakiv, după care a discutat cu omologul său despre actuala situație a conflictului cu Rusia.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a deplasat în Ucraina alături de cinci miniștri, dar și de directorul general al companiei turce Baykar, fabricantul dronei Bayraktar TB2, una dintre armele folosite de armata ucraineană în conflictul cu Rusia.

Liderul Turciei a avut mai multe discuții cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, privind relațiile bilaterale, urmând ca cei doi șefi de stat să se întâlnească cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceștia vor discuta despre mai multe măsuri privind oprirea războiului dintre Rusia și Ucraina, dar și despre situația de la centrala nucleară din Zaparojie.

Programul exportului ucrainean de cereale va fi evaluat

După întâlnirea cu cei doi șefi de stat, secretarul general al ONU va face o vizită, vineri, la Odesa, după care se va deplasa la Centrul Comun de Coordonare din Istanbul. Acesta a fost înființat în urmă cu o lună, după acordul semnat privind exportul cerealelor din Ucraina.

Reamintim că cererea lui Guterres privind demilitarizarea în jurul centralei nucleare Zaparojie a fost respinsă de către Ministerul rus de Externe.

Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că propunerea este „inacceptabilă”, precizând că o astfel de măsură ar face mult mai vulnerabilă situația actuală a centralei nucleare.

În urmă cu câteva zile, Moscova a declarat că autoritățile ucrainene pregătesc o „provocare extrem de mediatizată” la centrala nucleară prin vizita secretarului general în Ucraina.

Guterres a cerut, în repetate rânduri, celor implicați în război să dea dovadă de rațiune și să nu ia măsuri care ar putea pune în pericol securitatea centralei nucleare.

‘Este necesar să se ajungă urgent la un acord la nivel tehnic asupra unui perimetru de demilitarizare sigur pentru a garanta securitatea zonei’, a subliniat secretarul general al ONU în urmă cu o săptămână.

Centrala nucleară Zaparojie a fost ocupată de ruși în martie, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, scrie aa.com.tr.

 


Accesează: