Evenimentul Zilei > International > Imagini îngrijorătoare din interiorul centralei Zaporojie. Mai multe camioane militare rusești sunt parcate acolo. Video
Imagini îngrijorătoare din interiorul centralei Zaporojie. Mai multe camioane militare rusești sunt parcate acolo. Video

Imagini îngrijorătoare din interiorul centralei Zaporojie. Mai multe camioane militare rusești sunt parcate acolo. Video

Un videoclip filmat pe ascuns în interiorul centralei nucleare Zaporojie a ajuns în spațiul public, iar ceea ce se vede în el stârnește îngrijorare. Mai multe camioane militare rusești sunt parcate în interiorul complexului energetic nuclear, cel mai mare din Europa. Ele sunt poziționate la aproximativ 30 de metri de reactorul nuclear.

A apărut un nou videoclip online care arată posibile vehicule militare rusești în interiorul unei hale de turbine conectate la un reactor nuclear de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, unde bombardamentele intensificate au alimentat temerile legate de un dezastru nuclear.

Potrivit imaginilor, mai multe vehicule, ce par a fi militare rusești stau parcate în interiorul centralei Zaporojie, la aproximativ 130 de metri de reactorul nuclear. Imaginile arată una dintre cele șase camere de turbine situate pe partea de vest a centralei nucleare, situată în orașul Enerhodar.

Fiecare hală de turbine este conectată și construită într-o clădire mare care găzduiește un reactor nuclear. Analiștii care au cercetat imaginile au putut identifica locul exact în care camioanele rusești sunt parcate în interiorul centralei.

Potrivit acestora, camioanele „se află în imediata apropiere a rezervorului principal de ulei, care conține substanța inflamabilă menită să răcească turbina cu abur.

Există și hidrogen, de asemenea cu pericol mare de explozie, folosit pentru răcirea generatorului. O turbină mare cu abur poate fi văzută la începutul clipului. Aceste vehicule se află la 30 de metri de reactorul nuclear”, au precizat analiștii.

Cel puțin cinci vehicule militare marcate clar cu simbolul rusesc pro-război „Z” sunt văzute în videoclip. În apropierea vehiculelor există mai mulți paleți. Din imagini nu este însă clar dacă paleții și structurile asemănătoare unui cort sunt ale armatei ruse sau sunt legate de operațiunile din interiorul centralei nucleare.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardamente în apropierea centralei zaporojie

Moscova a declarat anterior că singurele echipamente militare din centrală sunt legate de servicii de pace. Ministerul rus al Apărării a susținut, joi, că imaginile din satelit „arată că armele, în special cele grele, nu sunt plasate pe teritoriul central”.

Contactat pentru a comenta imaginile apărute în spațiul public, ministrul rus al apărării nu a furnizat imediat un răspuns.

Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de amenințare cu un dezastru nuclear. Kievul a acuzat în repetate rânduri forțele ruse că depozitează arme grele în interiorul complexului și le folosesc ca acoperire pentru a lansa atacuri, știind că Ucraina nu poate întoarce focul fără a risca să lovească unul dintre reactoarele centralei. Între timp, Moscova a susținut că trupele ucrainene bombardează centrala, potrivit CNN.