Oficial de la Kiev: China îl „finanțează în secret pe Putin” în Ucraina pentru a putea „lupta cu europenii”

Oficial de la Kiev: China îl „finanțează în secret pe Putin” în Ucraina pentru a putea „lupta cu europenii” Sursa foto: Arhiva EVZ

Volodymyr Omelyan, fostul ministru al Infrastructurii din Ucrainei, care a luptat în prima linie de la începutul războiului declanșat de liderul de la Kremlin, a avertizat că președintele Chinei Xi Jinping îl finanțează pe Vladimir Putin ca parte a planului său de a deveni „conducătorul lumii”.

China îl plătește în secret pe Vladimir Putin pentru a „lupta cu europenii”, deoarece plățile la energie ale Beijingului către Rusia s-au dublat și comerțul bilateral a crescut vertiginos de la începutul războiului, a susținut fostul ministru al Infrastructurii al Ucrainei.

Cererea Chinei de produse energetice rusești a crescut în ultimele luni - atingând un record de țiței în mai de 7,47 miliarde de dolari, mai mult decât în ​​aprilie și dublul sumei faţă de acum un an. Mai mult, Rusia a depășit Arabia Saudită, cea mai mare sursă de petrol brut a Chinei, potrivit datelor vamale chineze publicate vineri.

Omelyan: China pur și simplu testează civilizația occidentală cu Rusia ca instrument

„Adevărata intenție a Rusiei este evidentă, împreună cu China, Moscova ar dori să conducă lumea”, a mai spus Volodymyr Omelyan.

Ne puteți urmări și pe Google News

În primele 100 de zile ale războiului din Ucraina, China a devenit, de asemenea, principalul cumpărător mondial de combustibili fosili ruși, după ce multe țări occidentale au impus sancțiuni economice. Aceasta vine după ce Beijingul s-a angajat să continue legăturile economice regulate cu Rusia, în ciuda consecințelor geopolitice din alte țări cu privire la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin.

Fostul ministru a spus: „Cred că Occidentul ar trebui să ia acest lucru foarte în serios și să nu se mai gândească la Rusia ca un stat normal și să facă totul pentru a se asigura că amenințarea este înlăturată”. El a adăugat că este „100 la sută sigur că președintele Chinei este în spatele conflictului sângeros”, dar țara este reticentă „în a face din acesta un război deschis” din cauza preocupărilor legate de consecințele economice cu Occidentul.

Acesta este motivul pentru care, a spus el, președintele Xi Jinping nu s-a pronunţat cu privire la război, ci l-a finanțat în secret. Legătura dintre cele două națiuni a fost descrisă ca fiind mai puternică ca niciodată, liderii bucurându-se chiar de un apel telefonic la ziua de naștere a președintelui Xi Jinping săptămâna trecută.

Prietenia dintre Rusia şi China este din ce în ce mai strânsă

Se spune că președintele chinez l-a asigurat pe Vladimir Putin că „relațiile bilaterale au menținut un impuls sănătos de dezvoltare în fața turbulențelor și transformărilor globale”.

Xi a promis chiar mai mult sprijin Moscovei în ceea ce privește „suveranitatea și securitatea”, într-un semnal clar către Occident cu privire la continuarea legăturilor lor economice, în ciuda avertismentelor anterioare din partea liderilor occidentali că țara riscă daune majore reputației necondamnând Kremlinul.

Fostul oficial guvernamental i-a îndemnat pe „europeni și NATO” să „își trezească spiritul” și să lupte pentru democrație. El a spus: „Dacă nu oprim Rusia și China, toți avem mari probleme. Nu este vorba doar despre Ucraina, este vorba despre toate țările”, a mai declarat oficialul pentru Express.