Josep Borrell: Rusia trebuie „trasă la răspundere”. Ce face acum este „o nouă crimă de război”

Josep Borrell: Rusia trebuie „trasă la răspundere”. Ce face acum este „o nouă crimă de război”

Occidentul a cerut Moscovei să nu mai blocheze porturile Ucrainei la Marea Neagră, pentru a permite ca rezervele vaste de cereale să fie transportate pe piețele mondiale, în condițiile în care există temeri de foamete în regiunile vulnerabile. Iar șeful diplomației din Uniunea Europeană, Josep Borrell, acuză Rusia de „o nouă crimă de război”.

Șeful diplomației din Uniunea Europeană, Josep Borrell, a adăugat că sancțiunile impuse Rusiei de blocul comunitar nu au jucat niciun rol în criza alimentară. „Nu sancțiunile europene au creat această criză”, a spus, luni, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, în drum spre reuniunea miniștrilor de externe din Uniune, eveniment organizat la Luxemburg.

„Nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina, în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame. Aceasta este o adevărată crimă de război”, a spus Borrell la o întâlnire a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene.

ONU trage un semnal de alarmă: Războiul ar putea arunca în foamete 50 de milioane de oameni

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, războiul declanșat de Rusia în Ucraina ar putea arunca în foamete  50 de milioane de oameni, din cauza impactului asupra lanțurilor de aprovizionare cu alimente și asupra prețurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele încearcă să găsească modalități de a ocoli blocada, în timp ce reprezentantul ONU, John Kirby îl acuză pe președintele rus, Vladimir Putin, că a transformat alimentele în arme prin intermediul blocadei.

Putin a spus, la rândul său, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, că ofensiva militară a Rusiei în Ucraina nu este răspunzătoare pentru criza alimentară globală.

Putin aruncă vina pe SUA şi spune că sunt responsabile pentru criza prețurilor la alimente

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Statele Unite pentru creșterea prețului la alimente. „Foametea în țările cele mai sărace va fi consecința administrației din SUA și a eurocraților”, susține Putin.

Însă Josep Borrell insistă că problema este provocată de blocada rusă asupra grâului ucrainean. „Statele care vor să cumpere fertilizatori din Rusia sunt libere să o facă”, a arătat oficialul european. Borrell a estimat că actuala criză alimentară nu va mai dura mult. El și-a exprimat speranța că ONU va ajunge curând la un acord cu Rusia pentru a debloca exporturile de cereale din Ucraina.

UE sprijină eforturile Națiunilor Unite de a media un acord între Ucraina, Rusia și Turcia pentru a scoate cerealele, dar acestea nu au reușit să facă progrese până acum. Iar blocul celor 27 de națiuni s-a străduit să contracareze afirmațiile Moscovei conform cărora prețurile în creștere și deficitele din Orientul Mijlociu și Africa se datorează sancțiunilor UE impuse în urma invaziei Ucrainei.

„Vreau să insist că nu sancțiunile europene sunt cele care creează această criză – sancțiunile noastre nu vizează alimentele, nu vizează îngrășămintele. Problema este din cauza blocării de către Rusia a cerealelor ucrainene”, a mai spus Borrell, potrivit barrons.com.