Austria a decis cu privire la aderarea Ucrainei la UE. În ce condiții va acceptat statutul de candidat

Austria a decis cu privire la aderarea Ucrainei la UE. În ce condiții va acceptat statutul de candidatUniunea Europeană / Sursa: wikipedia.org

Cancelarul federal al Austriei Karl Nehammer spune că statutul de candidat UE ar trebui acordat Ucrainei, cu condiția ca și altor solicitanți – țările din Balcanii de Vest și Republica Moldova – să li se acorde simultan acest statut. Oficialul a subliniat încă odată faptul că „Trebuie să ne asigurăm că se aplică aceleași standarde ca și în cazul altor candidați la aderare”.

Cancelarul austriac a spus că Austria este de acord cu aderarea Ucrainei la UE dar cu o condiție, să i se acorde statutul de candidat, dar „același lucru să fie valabil pentru Balcanii de Vest și Republica Moldova”.

Anterior, cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că nu consideră probabilă aderarea rapidă a Ucrainei la UE și a cerut o „zonă pregătitoare europeană” ca o etapă intermediară între cooperare și aderarea deplină la UE pentru țări precum Ucraina și Moldova.

Cum justifică Austria această condiție

„În acest context, mi s-ar părea de neconceput, de exemplu, să acordăm Ucrainei statutul de candidat și, în același timp, să continuăm să ținem în afara țării țări precum Bosnia-Herțegovina”, a declarat cancelarul federal Karl Nehammer.

Bosnia și Herțegovina a depus deja cererea de aderare la începutul anului 2016 și a fost considerată ani de zile doar o „țară potențial candidată”. Vineri este așteptată o recomandare din partea Comisiei Europene de a acorda Ucrainei statutul de țară candidată. Decizia șefilor de stat și de guvern trebuie să fie unanimă.

„În ceea ce privește un posibil statut de candidat la UE, aș dori să precizez că există criterii clare și stabilite care trebuie respectate fără niciun fel de „dacă” sau „dar”. Nu trebuie să existe standarde duble sau chiar candidați de primă și a doua clasă pentru a deveni membri”, a subliniat Nehammer.

Negammer a cerut crearea unui „spațiu pregătitor european”

„Trebuie să se asigure că UE aplică Ucrainei „aceleași standarde” ca și în cazul altor candidați din Balcanii de Vest”, a precizat el.

Cancelarul Austriei a mai subliniat: „Nu trebuie să creăm așteptări false nici în Ucraina, pentru că procedura de extindere este complexă și de lungă durată. Prin urmare, ar trebui să ne gândim urgent la etape intermediare în procesul de aderare, de exemplu în sensul unui spațiu european de pregătire”.

Şi continuă: „Acest spațiu de pregătire nu ar trebui să înlocuiască procesul de aderare, ci să fie paralel cu acesta și să faciliteze o apropiere de standardele UE. Cu toate acestea, este de necontestat faptul că Ucraina este „parte a familiei europene. Prin urmare, Austria, ca țară neutră din punct de vedere militar, sprijină Ucraina cât mai mult posibil împotriva războiului de agresiune al Rusiei, precum și toate eforturile de a pune capăt ostilităților”, a mai declarat Nehammer.

Comisia Europeană urmează să facă evaluarea cererii Ucrainei de aderare la UE. După aceea, această problemă va fi discutată la summitul liderilor UE din 23-24 iunie, unde se va decide dacă acordă Ucrainei statutul de candidat, informează ukrinform.net.