Evenimentul Zilei > International > Concluziile discuțiilor dintre Volodimir Zelenski și Antonio Gutteres. Atenție sporită asupra șantajului nuclear al Rusiei
Concluziile discuțiilor dintre Volodimir Zelenski și Antonio Gutteres. Atenție sporită asupra șantajului nuclear al Rusiei

Concluziile discuțiilor dintre Volodimir Zelenski și Antonio Gutteres. Atenție sporită asupra șantajului nuclear al Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus, joi, 18 august, că a discutat cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, despre conflictul militar cu Rusia. De asemenea, liderul ucrainean a discutat și despre acordul privind cerealele și despre cetățenii ucraineni deportați.

Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, în Liov. În cadrul discuțiilor cu Guterees a subliniat securizarea Centralei nucleare Zaporojie. De asemenea, cei doi au convenit să continue coordonarea aplicării inițiativei privind cerealele.

„Am discutat și despre posibile direcții de a dezvolta acordul, despre problema deportărilor ilegale și forțate ale cetățenilor ucraineni, despre eliberarea personalului nostru militar și a medicilor aflați în captivitate”, a menționat Zelenski.

De asemenea, președintele Ucrainei a precizat că a fost acordată o atenție specială subiectului șantajului nuclear practicat de Rusia la Centrala nucleară Zaporojie. „Această teroare exercitată deliberat de agresor poate avea consecințe catastrofale pentru întreaga lume. Prin urmare, Națiunile Unite trebuie să garanteze securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa și eliberarea totală de sub controlul trupelor ruse”, a continuat liderul de la Kiev.

ONU vrea ca specialiștii Agenției pentru Energie Atomică să ajungă la Zaporojie

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a ajuns miercuri după-amiază la Liov, în vestul Ucrainei, pentru a purta discuții cu Volodimir Zelenski și cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan. Inițiativa se înscrie în seria de demersuri diplomatice în vederea încetării a războiului purtat de Rusia în Ucraina. De asemenea, întâlnirea marchează prima discuție în persoană a lui Recep Erdogan cu președintele ucrainean, de la invazia Rusiei de pe 24 februarie. Erdogan s-a întâlnit însă cu Vladimir Putin de două ori în ultimele luni.

Națiunile Unite au semnalat intenția de a interveni pentru a facilita accesul experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, potrivit Mediafax. În ultima perioadă, Ucraina și Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardarea în apropierea centralei nucleare din estul Ucrainei. Centrala a fost preluată de forțele ruse în primele etape ale a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”. Uzina este încă operată de tehnicieni ucraineni.