Cele mai periculoase aplicații din Google Play. Avertismentul experților în tehnologie
- Emma Cristescu
- 19 august 2022, 17:26
Un studiu al unei cunoscute companii de securitate informatică a dovedit că unele aplicații din Google Play Store sunt extrem de periculoase și că pot fura informații personale despre utilizator.
Cel mai recent studiu al unei cunoscute companii de securitate informatică arată că multe din aplicațiile care sunt disponibile în magazinul Google Play Store sunt făcute pentru a fura datele utilizatorilor și că nu trebuie descărcate.
În urma unei analize recente făcută de Bitdefender, specialiștii au descoperit 30 de aplicații pentru Android, cu milioane de descărcări care furau datele utilizatorilor. Mai exact, după ce erau instalate, aceste aplicații se schimbau. În momentul descărcării, utilizatorilor li se cere permisiunea pentru a accesa agenda din telefon ori accesul la date care nu erau necesare pentru funcționalitatea aplicației. Specialiștii au mai precizat că escrocii online foloseau mai multe reclame agresive.
Printre cele mai periculoase aplicații se numără:
• Style message (com.stylelacat.messagearound),
• Aplicația pentru tensiune arterială (blood.maodig.raise.bloodrate.monitorapp.plus.tracker.tool.health),
• Scaner PDF pentru cameră (com.jiao.hdcam.docscanner). Potrivit specialiștilor, nici Facebook sau Instagram nu mai oferă încredere.
Cum să evităm aplicațiile periculoase de pe Google Play
Prin aceste metode, atacatorii cibernetici fură datele utilizatorilor sau distribuie programe periculoase către alte telefoane. Specialiștii în tehnologie au explicat ce trebuie să facă internauții pentru a nu se confrunta cu aceste probleme: grijă la ce permisiuni se oferă aplicaţiilor ce urmează să fie instalate, mai ales atunci când se cer drepturi care nu au nimic de-a face cu funcţionalitatea aplicaţiei (de exemplu, acces la lista de contacte), atenţie mai ales la aplicaţiile care solicită permisiuni speciale, precum cea de Accesibilitate, dacă se instalează o aplicaţie din magazinele oficiale de aplicaţii, nu înseamnă că totul e sigur, iar în acest context trebuie folosită o soluţie de securitate care poate detecta comportamentele anormale.
Experții au mai precizat că este bine ca utilizatorii să caute și părerile altor persoane înainte de a descărca o aplicație și să nu creadă în orice reclamă pe care o văd pe Internet. În 2022, numărul persoanelor care au căzut în prada atacatorilor cibernetici a crescut considerabil, potrivit Digi24.