Evenimentul Zilei > Actualitate > Cel mai mare escroc din lume. Un influencer de pe Instagram și-a „însușit” aproape 24 de milioane de dolari
Cel mai mare escroc din lume. Un influencer de pe Instagram și-a „însușit” aproape 24 de milioane de dolari

Cel mai mare escroc din lume. Un influencer de pe Instagram și-a „însușit” aproape 24 de milioane de dolari

 Cu peste 2,5 milioane de urmăritori pe Instagram, Ramon Abbas, cunoscut sub numele de Hushpuppi, este considerat de FBI ca fiind unul dintre cei mai mari escroci din lume. El riscă 20 de ani de închisoare în SUA, după ce a pledat vinovat pentru spălare de bani.

Jurnaliștii de la BBC au consultat documentele autorităților pentru a descoperi cine este omul din spatele jafurilor cibernetice care a lăsat mai multe victime fără milioane de dolari, în perioada în care a acționat online. La începuturile sale, Abbas acționa din Nigeria ca un „Yahoo Boy” (escroc sentimental pe internet) și ușor-ușor a „evoluat” până la „Maestrul Miliardar Gucci” ( Billionaire Gucci Master) care trăia în lux în Dubai, până să fie arestat, în cursul anului trecut.

Bărbatul de 37 de ani și-a început „cariera” online în Oworonshoki, o zonă săracă de coastă de lângă Lagos, capitala comercială a Nigeriei.

Abbas lucra împreună cu mama sa în piața Olojojo, iar tatăl lui era șofer de taxi. Lui îi plăcea să epateze și să cheltuiască bani: „Era generos. Obișnuia să cumpere bere pentru toți”, a afirmat un prieten din copilarie.

Lumea a aflat apoi că sursa bogăției sale misterioase era criminalitatea cibernetică.

„Yahoo Boys” sunt escroci sentimentali, care și-au luat numele după prima platformă gratuită de e-mail disponibilă în Nigeria. „Au venit cu ideea de a fura identități. Apoi, sub identitate falsă, au pus la cale escrocherii”, a declarat dr. Adedeji Oyenuga, expert în criminalitate cibernetică la Universitatea de Stat din Lagos.

Odată ce era stabilită o relație cu identitate falsă, escrocii romantici începeau să ceară bani de la iubiții din online sub diferite pretexte.

La fel ca mulți Yahoo Boys, Abbas și-a diversificat activitățile infracționale. Mulți au plecat în Malaezia, iar și Abbas i-a urmat, ajungând în Kuala Lumpur în 2014, apoi în Dubai, în 2017, scrie jurnal.md.

Fraudele s-au ținut lanț pe tot mapamondul

Este momentul în care postările sale de pe Instagram, dar și fraudele, au trecut la un alt nivel. În februarie 2019, el a încercat să spele 13 milioane de euro furate de o bandă de hackeri nord-coreeni de la Malta Bank of Valletta.

În mai 2019, Abbas a fost însărcinat cu deschiderea unui cont bancar în Mexic. Urma să primească 100 de milioane de lire sterline de la un club de fotbal din Premier League și 200 de milioane de lire sterline de la o firmă din Marea Britanie. Niciuna dintre entități nu este menționată în actele judecătorești.

Dar această înșelăciune nu a mai funcționat, pentru că băncile britanice au refuzat să vireze bani într-un cont din Mexic.

Ultima mare înșelătorie a lui Abbas înainte a fi arestat în Dubai, în iunie 2020, a implicat un furt de identitate. El și-a asumat identitatea unui bancher din New York pentru a-și atrage victima, un om de afaceri din Qatar care dorea să împrumute 15 milioane de dolari pentru a construi o școală nouă.

Între decembrie 2019 și februarie 2020, Abbas și presupuși intermediari din Kenya, Nigeria și SUA au escrocat victima de mai mult de un milion de dolari. O parte din sumă a fost spălată prin achiziționarea unui ceas în valoare de 230.000 de dolari.

Dar au apărut neînțelegerile în banda de escroci. Un membru a amenințat că va da pe față întreaga înșelătorie, pentru că era nemulțumit de banii pe care îi primea.

Abbas era hotărât să-i închidă gura. Astfel, l-a contactat pe ofițerul de poliție nigerian Abba Kyari, spunându-i în mesaje că vrea să-l bage la închisoare pe nemulțumit pentru mult timp. Kyari l-ar fi arestat pe respectivul sub un motiv fals. Acum, și ofițerul este căutat de autoritățile din SUA pentru fraudă, spălare de bani și furt de identitate.

Rețelele sociale ale lui Hushpuppi au rămas live și atrag în continuare adepți

Frauda BEC este o problemă uriașă în întreaga lume. Potrivit FBI, în 2020 frauda BEC a dus la prejudicii de 1,8 miliarde de dolari.

Documentele instanței arată că Abbas și-ar fi escrocat victimele aproape 24 de milioane de dolari în total. Dar unii cred că valoarea reală este mult mai mare.

Pe Instagram, el renunțase la numele „Billionaire Gucci Master” și se dădea drept dezvoltator imobiliar cu aproximativ opt luni înainte de arestarea și expulzarea în SUA, unde urmează să fie judecat.

„Am văzut părinți care și-au îndemnat copiii să învețe cum să devină băieți Yahoo”, spune Adedeji Oyenuga, expert în criminalitatea informatică la Universitatea de Stat din Lagos.

În ciuda faptului că în luna aprilie a pledat vinovat pentru spălare de bani, conturile de pe rețelele sociale ale lui Hushpuppi au rămas live și au atras în continuare adepți.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: