Evenimentul Zilei > International > Rusia ia noi măsuri surprinzătoare. Accesul pe teritoriul său a opt înalți oficiali americani este interzis
Rusia ia noi măsuri surprinzătoare. Accesul pe teritoriul său a opt înalți oficiali americani este interzis

Rusia ia noi măsuri surprinzătoare. Accesul pe teritoriul său a opt înalți oficiali americani este interzis

Rusia a luat noi măsuri care îngrijorează Occidentul. Accesul pe teritoriul său a opt actuali sau foşti înalţi oficiali americani a fost interzis.

Rusia interzice accesul pe teritoriul său a opt actuali sau foşti înalţi oficiali americani, a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova.

Înalți oficiali vizați de măsurile rusești

Printre cei vizaţi de interdicţie se numără directorul FBI Christopher Wray, directorul pentru informaţii naţionale Avril Haines, ministrul de interne Alejandro Mayorkas, procurorul general Merrick Garland.

Pe listă se mai află directorul Biroului închisorilor federale Michael Carvajal, directorul Consiliului pentru politică internă Susan Rice, fostul consilier pentru securitate naţională al lui Donald Trump, John Bolton, şi fostul director al CIA Robert James Woolsey.

Conform ministerului rus, aceşti responsabili au ”participat la punerea în aplicare a liniei antiruse” urmate de politica Statelor Unite ale Americii.

Rusia mai afirmă că a decis să facă publice numele persoanelor declarate non gratae. Această listă este de obicei secretă – din cauza ”caracterului fără precedent” al tensiunilor provocate de Washington.

Rusia va expulza zece diplomați americani

Moscova a anunţat vineri, prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, că va expulza zece diplomaţi americani, drept răspuns la sancţiunile adoptate de SUA împotriva sa în ziua precedentă. Serghei LAvrov a adăugat că a ”recomandat” ambasadorului american la Moscova să revină la Washington.

Serghei Lavrov a menţionat de asemenea o serie de măsuri de represalii, cum ar fi interdicţia ca reprezentanţele diplomatice americane în Rusia să angajeze cetăţeni ruşi sau ai altor ţări. Este vizată şi o înăsprire a restricţiilor pentru deplasările diplomaţilor americani pe teritoriul Rusiei.

Pe de altă parte, a continuat ministrul rus, Moscova examinează posibile măsuri ”dureroase” împotriva unor afaceri americane în Rusia, dar deocamdată acestea sunt păstrate ”în rezervă”.

În schimb, Moscova urmează să pună capăt activităţii pe care o desfăşoară în Rusia fonduri americane şi ONG-uri ”care, în realitate, se amestecă deschis” în afacerile interne ale Rusiei, a mai precizat Serghei Lavrov.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.