Evenimentul Zilei > International > Vizita ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în Serbia
Vizita ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în Serbia

Vizita ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în Serbia

TANJUG: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi, la Belgrad, că salută politica externă echilibrată a Serbiei și politica ei de neutralitate militară, care are o importanță deosebită pentru regiune.

„Am salutat încă o dată politica echilibrată a conducerii sârbe, care vizează menținerea unor relații egale și reciproc avantajoase cu toți, care stă şi la baza politicii externe rusești. Am salutat angajamentul Belgradului, confirmat încă o dată de președintele Vučić, față de politica de păstrare a neutralității militare, pentru faptul că a refuzat să adere la sancțiunile anti-rusești, indiferent de cine le introduce”, a subliniat Lavrov la conferința de presă organizată după întâlnirea cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić.

Lavrov a mai susținut că „Serbia este un stat suveran și Rusia îi respectă eforturile de a dezvolta relații reciproc avantajoase cu toți partenerii străini”.

La întrebarea legată de interesul Rusiei în Serbia și dacă astfel de mesaje din Occident sunt realiste sau un mijloc de a pune presiune pe Belgrad, Lavrov a subliniat: „Serbia este un stat suveran și respectăm eforturile Serbiei și ale conducerii sârbe de stat pentru a dezvolta relații egale și reciproc avantajoase cu toți partenerii externi interesați de acest lucru”.

Totodată el a declarat că Rusia este interesată ca UE, ca mediator în dialogul dintre Belgrad şi Pristina, să obțină rezultate practice, dar ca acest lucru să fie realizat în mod imparțial și pentru a se depăși, așa cum a afirmat acesta, sabotajul pe care Pristina îl face împotriva respectării acordurilor convenite, inclusiv în ceea ce priveşte formarea Uniunii Comunităţilor Sârbe (ZSO) în Kosovo şi Metohija.

Lavrov a reiterat că Rusia susține în continuare respectarea Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, document care ar trebui să fie baza pentru convenirea tuturor acordurilor între Belgrad şi Pristina.

La rândul lui, ministrul sârb al afacerilor externe, Nikola Selaković, a declarat că vizita la Belgrad a ministrului afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, nu a fost o vizită tehnocratică, ci una de prietenie care a confirmat relațiile tradiționale bune dintre Serbia și Rusia.

„Nu este o întâlnire obișnuită a doi miniștri sau a unui ministru și a unui președinte. Acestea au fost întrevederi în care s-a vorbit pe un ton prietenos. Dacă există un ton complet prietenos cu oricare dintre cei mari, atunci acesta este cu Rusia și China. Desigur, obiectivele politicii noastre externe sunt integrarea europeană, viitorul european și o relație diferită cu ţările occidentale cu care ridicăm nivelul de cooperare, dar cu Rusia aceasta este o continuitate care durează de zeci de ani”, a afirmat Selaković. (www.tanjug.rs – RADOR)