Evenimentul Zilei > Actualitate > Rusia, exerciții militare în apropiere de Alaska. Statele Unite sunt în alertă. Video
Rusia, exerciții militare în apropiere de Alaska. Statele Unite sunt în alertă. Video

Rusia, exerciții militare în apropiere de Alaska. Statele Unite sunt în alertă. Video

Chiar dacă o mare parte a forțelor ruse sunt angajate în războiul din Ucraina, Moscova a continuat un program de exerciții militare ample, în apropiere de coastele Alaskăi. Submarinele rusești au tras rachete de croazieră ce au lovit o țintă la 400 de kilometri depărtare.

Moscova își testează gradul de pregătire pentru un eventual conflict în apele sale nordice înghețate printr-un program de exerciții militare ample care au loc în apropiere de coastele Alaskăi.

Exercițiile militare, denumite Umka-2022, se desfășoară în Marea Ciukci, o porțiune estică a Oceanului Arctic care separă Rusia de statul american Alaska. Ministerul rus al Apărării a precizat că două submarine cu propulsie nucleară au tras rachete de croazieră anti-navă, lovind la o distanță de 400 de kilometri.

La exercițiile militare au luat parte 30 de nave de război în mările Barents și Laptev, zonă unde Rusia are mai multe mijloace militare.  Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele „au lovit o țintă maritimă complexă, imitând un detașament de nave de război ale unui inamic fictiv, la o distanță de peste patru sute de kilometri”.

Rachetele au fost lansate de pe nave situate pe ruta maritimă nordică

Totodată, în ciuda războiului din Ucraina, Rusia continuă să desfășoară exerciții militare. La începutul lunii septembrie s-au desfășurat mai multe exerciții militare la scară redusă în Orientul Îndepărtat rusesc, participând un număr de 50 de mii de soldați.

Acestea au avut loc în momentul în care armata ucraineană a început contraofensiva, forțând trupele ruse să abandoneze aproape toate zonele ocupate la începutul războiului.

Mai mult, potrivit Ministerului Apărării, exercițiile care au avut loc în Arctica au fost un test „al capacității și pregătirii Rusiei de a apăra Arctica rusă prin mijloace militare.” Pe lângă lansările de rachete de pe submarinele cu propulsie nucleară, sistemul rusesc de rachete de coastă „Bastion” a tras, de asemenea, rachete asupra unor ținte aflate la o distanță de 300 de kilometri de peninsula Ciukci – cel mai estic teritoriu rusesc.

Exercițiile militare au provocat o tensiune în rândul țărilor occidentale. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că dezvoltarea capacităților militare ale Rusiei în Arctica sunt o provocare strategică pentru Alianța Nord-Atlantică, scrie reuters.com.