Sărbătoarea de Rusalii este pomenită în Noul Testament, în special în cartea Faptele Apostolilor unde se spune că Duhul Sfânt pogoară din cer ca un vuiet mare de vânt și Se răspândește deasupra fiecăruia dintre cei prezenți, sub forma unor limbi de foc.

Sărbătoarea Rusaliilor își are tradiția în sărbătoarea trandafirilor din lumea romană – Rosalia – consacrată cultului morților. De altfel, în tradiția creștină, nu întâmplător, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor se pomenesc cei morții, ziua fiind cunoscută sub denumirea de Moșii de vară.

În acest an, sărbătoarea de Rusalii 2021 are loc dumnică, 20 iunie, dar şi luni, 21 iunie. Fiind o sărbătoare mare, conform tradiției, de Rusalii, creștinii ortodocși sunt îndemnați să respecte mai multe obiceiuri. În această zi sunt interzise treburile casnice, precum spălatul rufelor sau curățenia.

De asemenea, se spune că de Rusalii creștinii ortodocși nu trebuie să meargă la câmp, la muncă, pentru că se pot întâlni cu ielele îi vor pedepsi. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni deoarece, se spune, pe aici bântuie spiritele rele.

Cine lucrează de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinsteşte şi nu preţuieşte cum se cuvine această zi sfântă.

Ce nu este voie să faci de Rusalii 2021

În aceste zile, de Rusalii, se spune că nu este bine să mergi „la scaldă” pentru că este mare pericol de înec. Se spune că ielele rele pândesc în ape și îi trag la fund pe cei care încalcă această poruncă. de asemenea este interzis să urci în arbori sau în locuri înalte ori să călătoreşti departe de casa.

Se mai spune că de Rusalii nu este bine să te cerți cu nimeni deoarece ești luat de ielele rele.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2021

La sate se mai păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Acestea vor fi puse la icoane și la tocul ușilor pentru a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă crenguțe de tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin, plante puternic mirositoare.

De asemenea, se spune că este bine ca oamenii să poarte în sân, în această zi, aceste buruieni, pentru a nu fi „luați din Rusalii”.

În aceaste zile de sărbătoare, dar și 9 săptămâni după, nu se mai culeg ierburi de leac.

Cum se lucrează de Rusalii 2021

Potrivit calendarului ortodox 2021, Rusaliile sunt prăznuite la 50 de zile după Învierea Domnului și la 10 zile după Înălțare, în zilele de 20 și 21 iunie.

Cu ocazia sărbătorii de Rusalii, angajații au două zile libere legale (duminică și luni). Conform Codului Muncii, zilele libere de Rusalii sunt acordate în funcție de datele în care vor fi sărbătorite de fiecare cult religios.