Ce nu ai voie să faci de Rusalii. Spiritele rele îți pot lua mintea

Ce nu ai voie să faci de Rusalii. Spiritele rele îți pot lua minteaRusalii. Sursa foto Arhiva EVZ

Cine nu respectă și să nu sărbătorește Rusaliile, va trebui să se lupte cu spiritele rele, spune tradiția românească. La sate, localnicii merg, de Sărbătorea Cincizecimii, la biserică, pentru a sfinți frunze de tei și de nuc. Există, însă, și o serie de restricții care trebuie respectate.

Rusaliile se sărbătoresc, anul acesta, pe 20 și 21 iunie. Sărbătoarea Cincizecimii este una dintre cele mai vechi sărbători religioase, la care se celebrează Pogorârea Sfântului Duh. Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile după Paști și la 10 zile după Înălțarea Domnului. În Duminica Cincizecimii, preotul și credincioșii merg pe câmp, potrivit tradiției, pentru sfințirea mică a apei sau pentru a săvârși sfeștania. Recoltele de pe câmpuri sunt, ulterior, stropite cu agheasmă.

În unele teritorii, cu ocazia sărbătoririi Pogorârii Sfântului Duh, se practică și spălarea pe picioare. Trebuie menționat că în Moldova și în Transilvania, Rusaliile se sărbătoresc trei zile. În Muntenia, Sărbătoarea Cincizecimii se celebrează timp de șapte zile, iar în Banat timp de opt zile.

Cum te ferești de spiritele rele

Rusaliile reprezintă, conform tradiției românești, ființe de domeniul fantasticului, care fac rău oamenilor. Astfel, pentru a se apăra de spiritele rele, românii își așază la porțile curții sau la intrarea în locuință ramuri de tei.

Există o serie de superstiții care trebuie respectate de Rusalii, anume: românii nu trebuie să viziteze culturile de vii, nu au voie să se plimbe în locuri pustii și nu trebuie să se deplaseze în jurul sau în apropierea pădurilor sau fântânilor. Potrivit tradiției, dacă locuitorii nu respectă aceste reguli, riscă să se întâlnească cu spirite rele.

De asemenea, se recomandă ca, de Rusalii, românii să aibă la ei frunze de tei sau de nuc, pe care să le sfințească la biserică. Ușile se ung cu usturoi, potrivit tradiției, astfel încât cei care locuiesc în respectivele case să fie feriți de ghinion.

Nu în ultimul rând, odată cu celebrarea Rusaliilor, nu este permis să speli sau să faci curățenie în casă. Nu este de dorit ca persoanele să doarmă, în noaptea de Rusalii, afară, sub cerul liber, fiindcă riscă să fie bântuite de spiritele rele. Acestea, dacă sunt privite în timpul dansului lor, îi iau mintea celui care le-a spionat, potrivit tradiției.

Obiceiuri și tradiții de Rusalii

În România, tradițiile diferă în funcție de zona în care cetățenii trăiesc. Astfel, cu precădere în Oltenia, de Rusalii se joacă Dansul Călușarilor, despre care se spune că aduce locuitorilor multă sănătate și mult noroc. Dansul este jucat la diferite case și, potrivit tradiției, acesta alungă spiritele rele.

În Transilvania, românii participă la “Împănatul boului”. Evenimentul constă în împodobirea unui bou cu ornamente realizate din flori. Preotul sfințește animalul. În unele zone din Ardeal, o fată tânără obișnuiește, potrivit tradiției, să înconjoare masa la care locuitorii mănâncă, de trei ori cu boul împodobit și sfințit. Tradiția prevede că, în urma plimbării cu boul în jurul mesei, tânăra va urma să se căsătorească în anul respectiv.

În județele din Transilvania, localnicii mai practică și ”Udatul nevestelor”. Bărbații își stropesc cu apă soțiile astfel încât acestea să fie sănătoase pe parcursul întregului an.

Ne puteți urmări și pe Google News