Cele mai importante obiceiuri și tradiții în ziua de Paște. Ce nu trebuie să faci sun nicio formă
- Iulia Moise
- 1 mai 2021, 17:49
Vă prezentăm cele mai importante tradiții și obiceiuri de Paște pe care poporul român le-a păstrat odată cu trecerea timpului.
Tradiții și obiceiuri de Paște. După șapte săptămâni de post și de pocăință, în ziua de Paște, creștinii merg la biserică pentru a vesti învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Din moși-strămoși, se ține cont de câteva obiceiuri pe care toată lumea le respectă, indiferent de vârstă.
Potrivit tradițiilor, la slujba de Înviere este bine să te îmbraci cu o haină nouă. Hainele, precum apa, au un rol purificator. De asemenea, inla intrarea în biserică toată lumea trebuie să fie curată. Tocmai de aceea se acordă o atenție deosebită curățeniei corpului, nu doar a sufletului.
Tot o tradiție cu rol de purificare, păstrată mai ales în Transilvania, este undatul fetelor. Astfel, în a doua zi de Paște, feciorii stropesc cu apă sau cu parfum persoanele ieșite în cale, în special fetele. Ele trebuie să le ofere daruri sau câte ceva de băut. Dacă vreo fată scapă nestropită îi va merge prost şi va avea ghinion tot anul.
Tradiții și obiceiuri de Paște
În ziua de Paște nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion. Oamenii credeau că viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi îi va prinde ploaia ori de câte ori vor vrea să lucrezi câmpul dacă vor dormi de Paște.
De asemenea, nu trebuie să arunci lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, ci e bine să o ții în casă. De fiecare dată când familia are parte de momente dificile, este bine să se aprindă lumânarea. Tradiția spune că atunci când este furtună ori o calamitate, este bine să se aprindă această lumânare.
O altă tradiție spune că în ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare deoarece vei transpire tot anul.
CITEȘTE ȘI Salvamontiștii, în alertă maximă. Mai mulți turiști străini, blocați într-o zonă de mare risc