Evenimentul Zilei > Politica > RUPTURĂ în PSD? Anunțul făcut de un fost MINISTRU
RUPTURĂ în PSD? Anunțul făcut de un fost MINISTRU

RUPTURĂ în PSD? Anunțul făcut de un fost MINISTRU

Disensiunile din PSD sunt alimentate de recente declarații ale lui Ioan Rus, liderul Grupului de la Cluj. Fost ministru al Internelor și al Transporturilor, Rus a declarat că sprijină Pro România, partidul lui Victor Ponta iar că, în actuala formula, PSD este pe o strada cu sens unic și va da cu capul în gard iar rolul social democractței se va diminua drastic în România.

Afirmații grave despre PSD au fost făcute de Ioan Rus, la Realitatea TV. Fostul ministru de interne și unul din liderii Grupului de la Cluj, a declarat că sprijină Pro România, partidul lui Victor Ponta. El a punctat ca nivelul de competența s-a degradat în politica românească, generând scăderea nivelului de competitivitate al politicienilor. Criteriile nu au mai fost profesionale ci „ să cunoști pe cineva”, generând ascensiunea mediocritații.  „Încă sunt membru PSD, dar după ce vor auzi asta sigură mă vor îndepărta”, a spus Ioan Rus. Fostul ministru a mai precizat că diagnosticul medical pentru starea de acum în care se află România e subfebrilitatea, „cu PSD în frunte”.

Consensul, lipsa votului în cadrul partidului sunt motivele invocate de fostul ministru, . într-un interviu exclusiv acordat lui Octavian Hoandră. Acesta consideră că PSD este pe o strada cu sens unic și va da cu capul în gard iar rolul social democractței se va diminua drastic în România. „Nu a mai fost niciodată așa ceva în PSD. Sunt înspăimântat de-a dreptul”, a declarat Rus. Acesta a mai precizat că, acum, criteriul de promovare în partid este unul subiectiv, are legătură doar cu cine cu cine se cunoaște.

Liderul grupului de la Cluj a criticat în termeni extrem de duri „unanimitatea” în care se iau deciziile în PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea.  În acest fel, partidul nu poate conduce competitiv și competent, susține el.

„Diagnosticul pentru starea de acum, dacă e să folosim un termen medical, este subfebrilitatea. E o stare în care nu te simți bine, nu știi dacă e infecție, virus sau microb, nu știi exact ce este. O nație întreagă, cu PSD în frunte, suntem subfebrili cu toții. Întrebarea este cum ieșim din asta înainte să devenim febrili?”, a declarat Ioan Rus.

Ioan Rus crede că una dintre cauzele principale pentru care am ajuns aici aici este faptul că partidele politice, inclusiv PSD, nu s-au ocupat de creșterea cadrelor după criterii de competență:

„Partidele de la noi nu s-au ocupat de creșterea cadrelor lor, de selecția și promovarea celor cu competențe profesionale și realizări. Ultimul mohican care s-a ocupat de asta a fost Adrian Năstase. Încet-încet, s-a degradat nivelul competenței medii a celor din conducerea partidelor, nu doar la PSD”, a explicat Rus.

Acest fapt a generat o scădere a nivelului de competitivitate a parlamentarilor și din această cauză au apărut diverse excese:

„Pe vremuri, PSD avea departamente ale partidului pe diverse tematici, din fiecare organizație județeană era cineva, la ședința de departament îi vedeam pe cei pasionați și buni pe diverse subiecte, de la Vaslui sau din Timișoara, și cei mai buni puteau fi propuși pentru funcții de secretar de stat, de exemplu. Acum a dispărut această activitate”.

„În România în momentul de față, avem toate bătăliile posibile, dar nu ducem lupta pentru dezvoltare – nu o duce nimeni, altfel am vedea autostrăzi și nu ar mai pleca nimeni din România”, a explicat Ioan Rus.