Ea va fi audiată miercuri, 2 octombrie, de Comisia ENVI a Parlamentului European pentru postul de comisar european pentru Transporturi.

Potrivit ziariștilor de la Süddeutsche Zeitung, Rovana Plumb ar fi depus la Bruxelles un document cu 6 pagini, conform Codului de conduită al Comisiei UE, cu detalii despre venituri, cheltuieli, banii din conturi și proprietăți. Din acesta lipsesc însă informații despre împrumuturile pe care liderul PSD le raportase anterior Parlamentului României.

Rovana Plumb a fost somată, joi, de comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European să clarifice diferențele dintre declarațiile de avere depuse în România și cele depuse la Bruxelles. Mai mult, i-a cerut și să traducă declarația depusă în țară și să dea informații suplimentare în legătură cu un împrumut pe care nu l-a prezentat în detaliu.

Potrivit declarației de avere depusă de Rovana Plumb anul acesta figurează un împrumut bancar de 800 000 de euro, scandent în 2030, și despre care presa a scris că ar necesita o rată lunară de aproximativ 3500 de euro, și un împrumut de 800 000 de lei de la o persoană fizică, Elena Loghin. În document apare și că liderul PSD a donat partidului 800 000 de lei, suma cerută candidaților la europarlamentare drept contribuție de campanie, presupunera fiind că a avut nevoie de împrumutul de la Elena Loghin pentru a face donația la PSD.

Pe același model, în declarația de avere din 2017 figurează un împrumut de 63 000 de lei (bani pe care i-a donat la PSD) de la Ion Neculaescu, om de afaceri din Târgoviște.

Acesta este patronul unui hotel din capitala județului Dâmbovița, județ în care Rovana Plumb este președinte al organizației PSD și fost parlamentar. La hotelul lui Ion Neculaescu locuiește Rovana Plumb când merge în filială, au declarat pentru Digi24.ro surse din PSD Dâmbovița.

Ion Neculaescu este tatăl lui Sergiu Neculaescu, consilier personal al Rovanei Plumb la ministerul Mediului și la ministerul Muncii, actualmente manager de investiții la Compania de apă Târgoviște.

Celălalt fiu al lui Necșulescu, Laurențiu a fost numit la 6 februarie 2017, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, în 3 aprilie 2017, secretar de stat la ministerul Mediului, iar în 2 august 2019 a fost numit consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului Viorica Dăncilă.

Laurențiu Neculaescu era varianta luată în calcul de Rovana Plumb pentru a-l lăsa moștenitor la șefia PSD Dâmbovița, după ce ea ar deveni comisar european. Alegerile la Dâmbovița erau programate pentru sâmbătă, 21 septembrie, și familia Plumb, reprezentată local și de fiul Andrei Plumb, în calitate de vicepreședinte al filialei, a încercat să rămână la putere, pe fondul unor protestelor generate în partid exact din cauza numirii lui Andrei Plumb în funcția de vicepreședinte, scrie digi24.ro.