Este concluzia la care au ajuns sociologii de la Avangarde care au realizat o cercetare pe tema percepției publice a românilor asupra relațiilor internaționale. Conform studiului, dintre vecini, România se înțelege cel mai bine cu Republica Moldova. Frații de peste Prut sunt cei mai simpatizați, dintre vecini, o arată cercetarea, în vreme ce la polul opus se află Ungaria și Ucraina.

Dintre românii care au răspuns la întrebarea „Care dintre următoarele țări considerați că este cel mai important dușman al României?”, cei mai mulți au indicat Rusia. Este vorba de 24% dintre cei chestionați. Pe locurile următoare, în topul dușmanilor, așa cum sunt percepuți de români, urmează Germania cu 10%, Ungaria cu 6%, Statele Unite cu 4%, China cu 3%, Franța, 1% și alții, tot 1%. Mai bine dintre jumătate dintre români (51%) au evitat să răspundă la o astfel de întrebare.

Cel mai bun prieten al României

În schimb, în ceea ce privește cel mai important prieten al României, 26% dintre românii întrebați au arătat spre Statele Unite. Pe locul 2, cu 19% se situează Germania. Urmează apoi Republica Moldova – 10% și Marea Britanie cu 5%.

Doar 3% dintre români văd în Rusia un prieten important, în vreme ce Franța, partener istoric tradițional al României este văzută ca prieten doar de 3%. În acest caz 33% dintre cei întrebați au refuzat să se pronunțe spunând că „nu știu” sau „nu cunosc”.

Dintre statele vecine, românii cred că cel mai bun prieten este Republica Moldova – 45%. Un procent de 11% dintre cei întrebați cred că Bulgaria este cel mai bun vecin, iar alți 8% văd în Serbia un prieten foarte bun.

În schimb, doar 4% dintre cei chestionați sunt de părere că Ungaria este un prieten bun al României, iar 2% văd în Ucraina un prieten apropiat. Și în acest caz, un procent de 30% dintre cei vizați nu au răspuns.

Cu cine simpatizează românii

În același context, dintre vecini, românii simpatizează cel mai mult cu frații moldoveni. Cercetarea indică un procent de 41% dintre români care simpatizează Republica Moldova. Un procent de 14% simpatizează cu Serbia, alți 6% cu Bulgaria, 5% cu Ungaria și doar 1% cu Ucraina. 33% nu răspund sau nu știu ce să spună.

Cercetare sociologică a fost realizată de Avangarde în colaborare cu News Hour with CNN, în luna mai și se intitulează „Geopolitică și reprezentări sociale”. Studiul a fost realizat în perioada 25 – 31 mai pe un eșantion de 950 de subiecți. Metoda de cercetare a fost CATI – interviuri telefonice, iar rata de eroare este de 3,2%, la un nivel de încredere de 95%.