Evenimentul Zilei > Social > Regimul comunist chinez a declanșat represiunea împotriva celui mai mare dușman intern. Adversarii sunt supuși „spălării pe creier”
Regimul comunist chinez a declanșat represiunea împotriva celui mai mare dușman intern. Adversarii sunt supuși „spălării pe creier”

Regimul comunist chinez a declanșat represiunea împotriva celui mai mare dușman intern. Adversarii sunt supuși „spălării pe creier”

Regimul comunist de la Beijing e îngrijorat de creșterea masivă a numărului de creștini din China. Represiunea asupra celor care resping ateismul de stat pare să fi început deja, deocamdată cu măsuri ceva mai blânde decât cele luate împotriva uighurilor musulmani.

Autoritățile chineze au arestat șapte preoți și zece studenți după ce au afectuat un raid asupra unui seminar creștin improvizat.
Conform International Christian Concern (ICC), organizație care monitorizează persecuțiile împotriva creștinilor, raidul poliției a avut loc pe 20 mai în provincia Hebei. Au fost ridicați patru preoți care lucrau ca profesori la acest seminar, împreună cu trei preoți care desfășuraseră lucrări pastorale.
Trei au reușit să scape pe scurt înainte de a fi arestați.
A doua zi, autoritățile chineze l-au capturat pe Giuseppe Zhang Weizhu, episcopul Xinxiang.

Preoți supuși „spălării pe creier”

China este oficial o țară atee și regimul privește chiar și cultele recunoscute legal cu mare religia suspiciune. De altfel, oficial, guvernul nu recunoaște decât cinci astfel de culte; Budism, catolicism, protestantism, islam și taoism.
Recunoașterea are rolul de a preveni criticile. În practică, orice grup religios care nu se supune cu totul regimului comunist poate deveni o țintă.
International Christian Concern susține că preoții arestați au fost supuși unei operațiuni de „spălare a creierului” din partea comuniștilor care guvernează Chinei.
„Episcopul și cei 10 preoți arestați au fost duși la un hotel, unde au fost ținuți în izolare.
Pe 23 mai, au fost supuși unor„ sesiuni politice ”, care sunt sesiuni de spălare a creierului. Acestea sunt menite să le întipărească în minte principiile libertății religioase acordate de Partidul Comunist Chinez .
Întrucât prefectura apostolică [jurisdicția misionară] din Xinxiang nu este recunoscută de guvernul chinez, existența ei este considerată ilegală și criminală.
Având în vedere dimensiunea forțelor de poliție desfășurate, se crede că raidul asupra seminarului și arestările preoților și episcopului au făcut parte dintr-o operațiune atent planificată”, transmite International Christian Concern într-un comunicat.

Cei zece studenți arestați au fost eliberați mai târziu. Totuși, conform International Christian Concern, ei au fost instruiți să oprească studiul teologiei creștine.
La 1 mai au intrat în vigoare noile reglementări ale Chinei privind activitățile religioase, un set de reguli stricte pentru conduita religioasă.

Libertatea religioasă și „dictatura proletariatului”

 

Conform acestor reguli, clerul catolic trebuie să fie aprobat de Conferința episcopală catolică chineză, care la rândul ei este aprobată de stat.
Potrivit International Christian Concern, persecuțiile împotriva creștinilor au crescut de la intrarea în vigoare a noilor reglementări.
În vestul Chinei, circa un milion de uiguri și alte minorități musulmane se află în tabere de reeducare. Au fost raportate abuzuri grave, inclusiv tortură, viol și muncă forțată în aceste adevărate închisori. Acuzaâiile de abuz au fost respinse de guvernul chinez, scrie ziarul britanic Daily Express.