Evenimentul Zilei > International > Cum ar putea Rusia să distrugă China
Cum ar putea Rusia să distrugă China

Cum ar putea Rusia să distrugă China

Există oricând posibilitatea ca Rusia și China să intre în război. Relațiile dintre cele două state sunt destul de bune în prezent, iar războiul este puțin probabil. Atât Rusia, cât și China ar avea propriile avantaje și dezavantaje într-un război.

Un aspect negativ este reprezentat de echipamentul destul de vechi al Rusiei. Economia acesteia este de mai puțin de o cincime din cea a Chinei, ceea ce ar elimina poziția sa strategică. O altă problemă este reprezentată de armata Rusiei, care se află la vest de Urali și care ar trebui să fie trimisă spre est pe cale ferată sau aeriană.

Principalul avantaj al Chinei este că mare parte din armata acesteia ar fi relativ aproape de teatrul de operații. Pe de altă parte, Rusia va încerca să-și exploateze avantajele în materie de armament, cinci dintre echipamente putând fi letale pentru China.

PAK FA / Su-57

PAK FA este primul design de avion de luptă din a cincea generație a Rusiei, fiind în curs de dezvoltare din aprilie 2002. Acesta va avea mai multe roluri, precum superioritate aeriană, cât și misiuni de atac. Avionul va avea atât un radar activ, cât și un senzor electro-optic pentru a urmări și angrena țintele.

PAK-FA este capabil să transporte până la șase rachete cu rază lungă de acțiune, oferindu-i o putere imensă de ucidere, rămânând dificil de detectat de radar. Producția a început în 2017, Rusia intenționând să cumpere între 400 și 450 de avioane între 2020 și 2040.

Bombardier strategic Tu-95

Acesta este un transportor de rachete nucleare, capabil să fie înarmat cu rachete convenționale de croazieră pentru un atac terestru. Are o rază de acțiune uimitor de lungă, efectuând în mod regulat zborul de la baza aeriană din Siberia către litoralul californian. Are capacitatea de a parcurge cu ușurință 2000 de kilometri.

Bombardier strategic Tu-160

Acesta reprezintă cel mai avansat bombardier din Rusia, dezvoltat spre sfârșitul Războiului Rece, fiind în curs de dezvoltare. Este capabil să funcționeze noaptea și în condiții meteorologice nefavorabile, purtând o încărcătură internă de 22 de tone de muniție.

Tu-160 este conceput pentru a pătrunde în apărările care zboară la altitudine mică. Este înarmat cu noua rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiunea Kh-101. Poate zbura deasupra teritoriului chinez, evitând orice apărare aeriană.

 Avionul de luptă Su-35

Avionul este superior oricărui echipament al Chinei datorită propulsiei și sistemelor de arme care sunt toate superioare, la fel ca și motoarele acestuia. Are capacitatea de a transporta arme, are destule rezervoare de combustibil și o multitudine de senzori suplimentari.

Dovada superiorității Su-35 este că și China încearcă să cumpere mai multe bucăți. În prezent, nu există un avion de luptă care ar putea egala capacitatea Su-35.

Tancul T-14

Acest tanc are un design total nou, fiind mai mare, mai greu, cu mai multă protecție și armament mai bun. În cazul unui război chino-rus, acesta este capabil să efectueze contraatacuri rapide în Manciuria.

Față de T-72, acesta are o roată suplimentară care găzduiește un compartiment al echipajului. Armele constau dintr-o armă principală îmbunătățită, o mitralieră care acționează la distanță și o mitralieră coaxială. T-14 face parte dintr-o familie de vehicule de luptă în care este regăsit și T-15. Acesta a fost conceput pentru a transporta în siguranță infanteria rusă pe câmpurile de luptă încărcate cu arme antitanc.