Românii, campioni la risipă alimentară. Ce cantități uriașe de alimente ajung la gunoi

Românii, campioni la risipă alimentară. Ce cantități uriașe de alimente ajung la gunoi sursa foto: Arhiva EvZ

Românii sunt campioni la risipă alimentară. Un studiu recent arată că milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi.

Românii, campioni la risipă alimentară. Milioane de tone de alimente ajung la gunoi

Zilnic, românii aruncă aproximativ 6000 de tone de alimente la gunoi. Conform celui mai recent studiu, românii risipesc anual peste 2.2 milioane de tone de alimente. Aceste date sunt colectate de Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite. Aproape un sfert din bugetul unei familii se cheltuie pe mâncare, clasându-ne astfel pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește acest procent.

Alimentele care sunt aruncate cel mai des la gunoi sunt mâncarea gătită, legumele, pâinea și alte produse de panificație, precum și fructele.

Risipa alimentară

Risipa alimentară. Sursa foto: Steve Meddle | Dreamstime.com

De ce ajung românii să facă risipă alimentară

Conform aceleiași cercetări, principalele motive indicate de cei chestionați includ achiziționarea excesivă de produse și expirarea termenului de valabilitate înainte de consum, precum și gătitul în exces.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată studiul arată că tinerii sunt cei care achiziționează în exces și gătesc mai mult decât pot consuma. Peste 70% dintre cei intervievați afirmă că pierd sub 50 de lei într-o săptămână obișnuită din cauza risipei alimentare, în timp ce 19% estimează că pierderea se situează între 51 și 100 de lei.

Calculând simplu, pe parcursul unui an, românii aruncă la gunoi între 2400 și 4800 de lei. Având în vedere aceste statistici, 7 din 10 români doresc să reducă cantitatea de mâncare risipită pentru a economisi.

Câți bani cheltuie românii pe mâncare

Conform INS, pe un coș minim de mâncare pentru doi adulți și doi copii, care include exclusiv alimente, românii chletuie într-o lună 2.090 de lei.

Ce aruncăm la gunoi

  • mâncarea gătită 48%
  • legumele 37%
  • pâinea sau alte produse de panificaţie 35%
  • fructele

Cei de la Reveal Marketing Research arată că printre motivele pentru care mâncarea românilor ajunge la gunoi sunt: achiziţionarea excesivă de produse 47% și gătitul în exces 38%.

Pe de altă parte, studiul realizat de aceștia arată că 70% dintre români aruncă la gunoi sub 50 de lei/săptămână, în timp ce 19% dintre români aruncă între 51 – 100 de lei/săptămână.