România, vedeta Uniunii Europene. Cea mai mare creștere economică în ultimul trimestru al lui 2020

România, vedeta Uniunii Europene. Cea mai mare creștere economică în ultimul trimestru al lui 2020 Sursa foto: EVZ

Un raport Eurostat arată că România este țara UE care a înregistrat cea mai mare creștere economică în trimestrul 4 al anului trecut, comparativ cu trimestrul 3.

România, vedeta Uniunii Europene! Economia României a crescut cu 4,8% în trimestrul 4 al anului trecut, în comparație cu trimestrul 3. Este cea mai mare creștere a PIB înregistrată de un stat membru al Uniunii Europene în trimestrul 4 față de cel precedent, conform datelor publicate de Eurostat, marți.

România, vedeta Uniunii Europene! Economia României performează și raportat la economia Zonei Euro

Economia României performează și prin comparație cu economia Zonei Euro. Cea din urmă suferă o scădere de 0,7%.  Economia UE în ansamblu cunoaște un declin de 0,5% în trimestrul 4 față de trimestrul 3. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Irlanda (minus 5,1%), Austria (minus 2,7%), Italia (minus 1,9%) şi Franţa (minus 1,4%). La polul opus, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în România (4,8%), Malta (3,8%), Croaţia şi Grecia (ambele 2,7%), conform datelor Eurostat citate de Agerpres.

citește și România și Portugalia pe primul loc în UE. Creștere neașteptată în economie

Ne puteți urmări și pe Google News

Per ansamblu, în 2020, PIB-ul Zonei Euro a înregistrat o contracție de 6,6%, faţă de un declin anunțat inițial de 6,8%. La nivelul Uniunii, cifrele PIB-ului au fost revizuite până la un declin de 6,2%. Declinul estimat inițial era de 6,4%.

Performanțele economice ale Europei sunt devansate de SUA, Rusia și China

Datele Eurostat relevă că, în pofida unor evoluții peste așteptări la finalul anului trecut, grație performanțelor industriei germane, performanțele Europei pe ansamblul lui 2020 sunt sub cele ale competitorilor. Anul trecut, Produsul intern brut al SUA a scăzut cu 3,5%, iar în Rusia a scăzut cu 3,1%. În schimb, economia chineză, care concurează pentru statutul de lider mondial, a înregistrat un avans de 2,3%.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică a revizuit în scădere la 4,8% datele privind creșterea PIB în ultimul trimestru. Revizuirea nu a afectat, însă, estimarea pentru întregul an. În 2020, economia României s-a contractat cu 3,9% în termeni reali. Cifrele publicate de INS la data de 16 februarie 2021 indicau un avans al PIB de 5,3% în trimestrul 4 din 2020 comparativ cu trimestrul precedent.