Evenimentul Zilei > Actualitate > România va trece la testarea rapidă în lupta cu virusul ucigaș. Ce grupe sunt vizate
România va trece la testarea rapidă în lupta cu virusul ucigaș. Ce grupe sunt vizate

România va trece la testarea rapidă în lupta cu virusul ucigaș. Ce grupe sunt vizate

România va trece într-o nouă etapă a testărilor pentru a detecta răspândirea infecțiilor cu coronavirus. În acest moment, sunt peste 3.000 de pacienți internați cu COVID-19.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a anunțat că se va trece la o amplă testare, cu teste rapide sanguine, pe eșantioane reprezentative statistic și epidemiologic.

Acesta a declarat, la B1 TV, că această etapă ar putea începe mai devreme de toamnă, precizând însă că presupune logistică, organizare și personal suplimentar că până în acest moment autoritățile s-au concentrat pe ”controlul fenomenului super-acut”.

Întrebat dacă acest program de testare va începe din toamnă, Horațiu Moldovan a spus că ”poate și mai devreme de toamnă”, precizând că, până în acest moment, autoritățile s-au concentrat pe ”controlul fenomenului super-acut”.

„În acest moment în România avem peste 3.000 de pacienți internați pentru coronavirus. În Terapie Intensivă sunt aproximativ 200, iar 34 sunt ventilați mecanic. Avem o capacitate de 400 de paturi de Terapie Intensivă pentru cazuri COVID, am ocupat deocamndată jumătate. Dacă vârful nu depăștete dublul celui actual putem să facem față”, a declarat Horațiu Moldovan.

El a mai precizează că, într-o săptămână sau două, România ar putea ajunge la o capacitate de testare de până la 7000 de teste pe zi. Ca urmare a creșterii capacității de testare, va fi modificat și protocolul în funcție de care se fac testările pentru COVID-19.