Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a anunțat că se va trece la o amplă testare, cu teste rapide sanguine, pe eșantioane reprezentative statistic și epidemiologic.

Acesta a declarat, la B1 TV, că această etapă ar putea începe mai devreme de toamnă, precizând însă că presupune logistică, organizare și personal suplimentar că până în acest moment autoritățile s-au concentrat pe ”controlul fenomenului super-acut”.

Întrebat dacă acest program de testare va începe din toamnă, Horațiu Moldovan a spus că ”poate și mai devreme de toamnă”, precizând că, până în acest moment, autoritățile s-au concentrat pe ”controlul fenomenului super-acut”.

„În acest moment în România avem peste 3.000 de pacienți internați pentru coronavirus. În Terapie Intensivă sunt aproximativ 200, iar 34 sunt ventilați mecanic. Avem o capacitate de 400 de paturi de Terapie Intensivă pentru cazuri COVID, am ocupat deocamndată jumătate. Dacă vârful nu depăștete dublul celui actual putem să facem față”, a declarat Horațiu Moldovan.

El a mai precizează că, într-o săptămână sau două, România ar putea ajunge la o capacitate de testare de până la 7000 de teste pe zi. Ca urmare a creșterii capacității de testare, va fi modificat și protocolul în funcție de care se fac testările pentru COVID-19.