Sub casele cu o arhitectură impresionantă şi bulevardele împrejmuite de copaci, se ascunde o lume întunecată, la care turiştii nu au acces.

Sute de oameni trăiesc în reţeaua de canale a Bucureştiului. Mulţi dintre ei sunt infectaţi cu HIV şi se droghează cu aurolac.

"Împărăţia din subteran" este subiectul unui reportaj realizat de o echipă a postului TV Channel 4, formată din Paraic O'Brien, Jim Wickens şi Radu Ciorniciuc.

Liderul din canale este un bărbat care şi-a câştigat porecla de Bruce Lee în luptele de stradă. "Tată, mentor şi traficant de droguri, le dă siguranţă şi un stoc de aurolac copiilor din canale. Mulţi dintre ei trăiesc aici încă de la căderea comunismului", scriu jurnaliştii britanici, care şi-au început incursiunea în Gara de Nord.

"De aici, poţi ajunge cu uşurinţă în inima Uniunii Europene, dar călătoria noastră ne duce numai la câţiva metri. La suprafaţă, noul membru UE a muncit din greu pentru a se redefini. Dar mai există o altă Românie în subteran", continuă autorii, potrivit Daily Mail.

Potrivit acestora, mulţi dintre cei care locuiesc în canale sunt victime ale sistemului comunist, copii care au ieşit din orfelinate şi au coborât în canale, unde îşi trăiesc fiecare zi în condiţii greu de imaginat.

Bruce Lee, "regele canalelor", este cel care face legea aici. Braţele sale au zeci de urme de tăieturi şi tatuaje, iar vesta de piele este plină de insigne. Pentru câţiva bani, el vinde aurolac şi un drog sintetic asemănător cu metadona.

"Mama m-a abandonat într-un spital când aveam numai trei zile. Am crescut într-un orfelinat şi când a căzut Ceauşescu, am plecat. Am trăit în canale de când eram copil, împreună cu mulţi alţii care sunt morţi acum", povesteşte "Bruce Lee".

Potrivit unor asistenţi sociali, el îi protejează pe minori de prădătorii sexuali.

Echipa de jurnalişti a realizat mai multe fotografii din lumea subterană din Bucureşti.