România va întâlni Franța, vineri, pe „Stade de France”, în deschiderea Campionatului European, formula cu 24 de naționale.

Pentru „tricolori”, „cocoșii” sunt un adversar oarecum obișnuit, ținând cont că între cele două națiuni au mai existat până acum două confruntări. Ca o coincidență, ambele au fost în prima etapă a grupelor, la fel cum va fi și cea de acum.

Gafa lui Stelea a decis meciul

În 1996, România s-a aflat față în față cu Franța, la Newcastle, la Europeanul găzduit de Anglia. „Alb-albaștrii” s-au impus cu scorul de 1-0, gol marcat de Cristophe Dugarry. Vârful francez a profitat în minutul 24 de o ieșire aiurea a lui Bogdan Stelea și a marcat cu capul în poarta goală.

Jocul n-a avut nerv și i-a plictisit pe spectatorii neutri, deși pe teren se aflau jucători uriași, ca Gheorghe Hagi, Adrian Ilie, Florin Rădicioiu, Zinedine Zidane, Youri Djorkaeff sau Christian Karambeu. În 2008, în Elveția și Austria, România a jucat primul meci la Euro contra Franței și a obținut o remiză fără goluri.

Selecționerul Victor Pițurcă le-a închis adversarilor orice culoar, iar confruntarea a fost o luptă surdă, fără nicio direcție. Partida a și fost declarată cea mai urâtă a CE din 2008, „un meci demn de uitat”, cum au scris ziariștii francezi.