Evenimentul ZileiSocialRomânia sărbătorește, luni, Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor Naturii

România sărbătorește, luni, Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor Naturii

România sărbătorește, luni, Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor Naturii
Potrivit unei legi adoptate în martie 2021 de Parlament, în România, pe 10 ianuarie este Ziua Matematicii. Potrivit expunerii de motive a actului normativ, pe 10 ianuarie 1906 s-a născut academicianul Grigore Constantin Moisil, personalitate care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării matematicii româneşti şi care a fost cel mai important pionier al informaticii în România şi unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai informaticii din lume.

„Sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii poate fi organizată de către Academia Română, instituţiile de cercetare, instituţiile de învăţământ, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări ştiinţifice, culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii”, prevede proiectul de lege.

Conform acestuia, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

„Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, vor include în programul zilei emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii”, mai stipulează proiectul.

Ziua Internațională a Matematicii se sărbătorește pe 14 martie

Ziua Internațională a Matematicii este sărbătorită în fiecare an pe 14 martie. Potrivit Rador. Ea a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) la conferința generală din 2019.

Anterior, data de 14 martie era marcată ca Ziua Pi şi a fost sărbătorită pentru prima dată în 1988. Inițiată de Uniunea Matematică Internațională, importanța matematicii în lumea noastră este celebrată în 14 martie, deoarece această zi este deja cunoscută sub numele de Ziua Pi în multe țări. Numărul Pi (π) cu valoarea sa aproximativă 3,14 corespunde cu 14 martie în formatul de dată (3.14) utilizat în SUA, de exemplu.

Sărbătoarea Zilei Internaționale a Matematicii extinde Ziua Pi pentru a include întregul spectru al matematicii.

Pentru a sărbători această zi, pasionații de matematică organizează concursuri, ateliere tematice Pi-Day etc. Mulți adulți sunt, de asemenea, foarte interesați de aceste ateliere pentru a-și menține vie dragostea pentru subiect, scrie hornews.ro.


Accesează: