România e măcinată în continuare de o mare probleme. În topul negativ al Uniunii Europene

România e măcinată în continuare de o mare probleme. În topul negativ al Uniunii EuropeneCorupție. Sursa foto: Freepik

România continuă să prezinte un nivel alarmant de corupție, menținându-se la un scor de 46 de puncte în Indicele de Percepție a Corupției (IPC) 2024, publicat de Transparency International. Cu toate că nu a apărut o scădere față de anul precedent, țara rămâne sub media Uniunii Europene, care este de 62 de puncte.

Corupția persistă la nivel european și internațional

Transparency International a publicat Indicele de Percepție a Corupției 2024, un clasament care arată modul în care reprezentanți ai mediului de afaceri și experți independenți observă corupția în sectorul public din 180 de state și teritorii. Scorurile, care variază între 0 (foarte corupt) și 100 (deloc corupt), din acest an sunt îngrijorătoare: la nivel global, corupția se menține ridicată, iar măsurile de combatere sunt în scădere.

În UE, țările care au avut cele mai bune scoruri au fost Danemarca (90 de puncte), Finlanda (88) și Luxemburg (81), iar la polul opus, țările membre care au cea mai slabă performanță în lupta împotriva corupției au fost România (46 de puncte), Malta (46), Bulgaria (43) și Ungaria (41). România păstrează aceeași poziție ca în ultimii trei ani și este semnalată ca una dintre țările în care fenomenul corupției este endemic.

Cătălin Predoiu

Corupție. Sursa foto: Dreamstime

Cu toate că țara nu a avut o scădere față de anul precedent, Transparency International evidențiază că scorul sub 50 este „inacceptabil de scăzut”. În 2024, media EU a scăzut cu două puncte, ceea ce arată o stagnare sau chiar un regres în combaterea corupției.

Cele mai mari scăderi înregistrate în țările europene au fost în în Germania (-3 puncte), Austria și Franța (-4 puncte fiecare), Slovacia (-5 puncte) și Malta (-5 puncte).

Cum este afectată democrația de corupție

Lipsa unor măsuri eficiente împotriva fenomenului de corupție are un impact semnificativ asupra democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Transparency International subliniază că fenomenul este legat de slăbirea statului de drept, la scăderea integrității publice și la îngreunarea accesului la justiție.

Consecințele acestora sunt resimțite în toate domeniile importante ale societății: scăderea calității a serviciilor publice, fraudele devin mai dese, deturnarea fondurilor publice înregistrează creșteri, iar practicile ilegale sunt mai frecvente în mediul de afaceri.

Om de afaceri

Om de afaceri

Sugestiile Transparency International România

Pentru a schimba actuala situația și a crește scorul țării în IPC, Transparency International România prezintă mai multe sugestii:

  • Adoptarea Pactelor de Integritate, un instrument necesar pentru supravegherea achizițiilor publice și prevenirea corupției în contractele guvernamentale;
  • Îmbunătățirea protecției avertizărilor de integritate, prin aplicarea Legii nr. 361/2022, care prevede protejarea persoanelor care semnalează nereguli;
  • Revizuirea legislației privind integritatea publică, în vederea eliminării lacunelor și ambiguităților din cadrul normativ;
  • Adoptarea unui program național anticorupție, având ca obiectiv atingerea unui scor de cel puțin 50 de puncte în IPC până în 2027;
  • Promovarea educației civice prin programe nonformale și informale destinate elevilor și studenților, pentru îmbunătățirea conștientizării privind etica și integritatea în societate;
  • Cooperarea între instituțiile publice, sectorul privat și societatea civilă, pentru a dezvolta o strategie unitară și eficientă în lupta împotriva corupției.

Ne puteți urmări și pe Google News