Programul de compensații pentru mediul de afaceri, amânat. Va putea fi oprită avalanșa scumpirilor?
- Viorica Gheorghe
- 10 ianuarie 2025, 09:44
Republica Moldova. Premierul Dorin Recean i-a convocat la Guvern pe reprezentanții asociațiilor producătorilor de carne, lapte și panificație. Întâlnirea a avut loc în contextul provocărilor generate de criza energetică, Executivul fiind în căutarea soluțiilor pentru depășirea inflației după scumpirea energiei electrice.
Recean: Actuala criză reprezintă o provocare
Prim-ministrul Dorin Recean susține că investițiile în eficiența energetică sunt imperative.
„Obiectivul nostru este să avem o perioadă de tranziție în care vom investi în eficiența energetică și sursele de energie regenerabilă. Așa, încât să cheltuim mai puțin. Până atunci, vom sprijini industria alimentară prin măsuri pe termen scurt și lung. Să nu uităm că actuala criză reprezintă o provocare. Este însă și o oportunitate de a transforma economia noastră în una mai eficientă și mai durabilă”, a spus premierul Dorin Recean.
Recean s-a referit și la programul de compensații pentru mediul de afaceri. Acesta va fi anunțat în perioada următoare. Asta, deși se promitea pentru săptămâna trecută. În schimb, premierul le-a sugerat celor prezenți să apeleze la mecanismul de ajutor de stat pentru investițiile din industria Republicii Moldova. Acesta oferă suport producătorilor care intenționează să-și modernizeze afacerile, inclusiv în scopul sporirii eficienței energetice.
În context, participanții au vorbit despre necesitatea subvenționării proiectelor de instalare a panourilor solare, a auditurilor energetice, dar și revizuirea taxelor vamale pentru materia primă importată.
Scumpirile care vor genera scumpiri
Tarifele pentru energia electrică și căldură au fost majorate semnificativ pe 3 ianuarie.
Conform deciziei ANRE, consumatorii Premier Energy din centrul și sudul țării vor plăti 4,10 lei/kWh. Este vorba despre o majorare de 1,76 lei.
Compania, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, a solicitat aprobarea prețului de 5,13 lei/kWh.
În același timp, clienții FEE Nord, un alt furnizor mare, vor achita 4,68 lei/kWh, cu 1,84 lei mai mult decât tariful actual, de 2,84 lei/kWh.
Începând cu luna ianuarie, gospodăriile înregistrate în sistemul „Ajutor la contor” vor primi compensații majorate, a anunțat ministrul Muncii, Alexei Buzu.
Totodată, Guvernul a promis compensații și companiilor, în special celor din domeniul agroalimentar.