Înșelăciune de peste 2.700.000 de euro, făcută de un român

Înșelăciune de peste 2.700.000 de euro, făcută de un românSursa foto: Zoom-zoom | Dreamstime.com

În Valencia, Poliția Națională din Spania a arestat un bărbat de 38 de ani. Acesta a fost acuzat de multiple fraude atât la nivel național, cât și internațional, conform unui comunicat al Poliției. Suspectul, de origine română, ar fi obținut, în șase ani, peste 2.700.000 de euro prin înșelăciuni. De asemenea, partenera bărbatului a fost arestată pentru presupusul atac asupra polițiștilor în timpul arestării.

Investigația, demarată la începutul lui 2022

Investigația a fost demarată la începutul anului 2022, atunci când Brigada Provincială de Poliție Judiciară din Valencia a descoperit o fraudă de tip CEO. Victima a efectuat un transfer bancar către un cont fraudulos, care a fost deschis pe baza unor documente false, crezând că aparține unei companii reale, cu care avea relații comerciale.

Autoritățile au descoperit că persoana care a deschis contul nu a locuit niciodată la adresa din Valencia furnizată și că retrăgea sumele din diferite bancomate din Valencia și alte localitățile învecinate.

Mesaje în mediul online

Sursă foto: Unsplash

Alte regiuni au colaborat

Pe parcursul investigației, polițiștii au primit solicitări de colaborare din alte regiuni ale Spaniei pentru identificarea unei persoane din Valencia care utiliza identități false pentru comiterea de fraude.

Suspectul ar fi acționat pe teritoriul Spaniei cel puțin din anul 2018, implicându-se în multiple fraude de nivel național și internațional, inclusiv fraude de tip CEO, Man in the Middle, închirieri de vacanță fictive și vânzarea de produse inexistente.

Investigatorii au identificat 364 de conturi bancare deschise cu 55 de identități false din Danemarca, Slovacia, Republica Cehă și Slovenia, toate fiind ale aceluiși bărbat.

Carduri bancare, fraudă

Carduri bancare. Sursa foto: Arhiva EVZ

O mulțime de acte false

Chiar dacă a fost identificat la începutul lunii februarie, acesta a fost greu de găsit, schimbându-și frecvent domiciliul. A fost găsit în luna mai, la domiciliul partenerei sale.

În timpul arestării, polițiștii au efectuat o percheziție, în urma căreia au fost confiscate cinci telefoane mobile, patru pașapoarte din Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Danemarca, patru certificate de cetățean al Uniunii Europene și două cărți de identitate românești, toate având nume diferite.

Suspectul, de origine română și cu antecedente penale, a fost predat autorităților judiciare și s-a dispus arestarea sa preventivă.

Vigilența online, tot mai necesară

Acest caz evidențiază importanța vigilenței în tranzacțiile online și necesitatea verificării identității partenerilor de afaceri, în special în contextul transferurilor bancare semnificative.

Autoritățile recomandă verificarea atentă a autenticității ofertelor de închiriere de vacanță și a vânzărilor online, precum și utilizarea platformelor securizate și de încredere pentru astfel de operațiuni.

Plăți sigure în mediu online

Plăți sigure în mediu online. Sursa foto: Freepik.com

Cooperarea internațională în tranzacțiile online

Cazul subliniază importanța cooperării internaționale în combaterea fraudelor transfrontaliere. Utilizarea mai multor identități false, provenind din diverse țări europene, evidențiază complexitatea acestor operațiuni criminale și necesitatea unei abordări coordonate la nivel european pentru prevenirea și investigarea acestora.

Autoritățile spaniole continuă investigațiile pentru a găsi potențiale alte victime și pentru a recupera fondurile furate.

Acest caz poate să conducă la o intensificare a eforturilor de combatere a fraudelor online la nivel european, conform Eldebate.com

Ne puteți urmări și pe Google News