Moldovenii vor plăti mai mult pentru energia electrică și cea termică. Noile tarife au intrat în vigoare
- Ana Munteanu
- 10 ianuarie 2025, 17:03
Republica Moldova. Noile tarife la energia electrică și cea termică au intrat vineri în vigoare. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au fost publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Hotărârile de ajustare a tarifelor au fost aprobate de ANRE vineri, 3 ianuarie.
Cât vor plăti moldovenii pentru electricitate și căldură
Astfel, consumatorii deserviți de către Premier Energy vor achita 4 lei și 10 bani pentru un kWh. Tariful este cu 1 leu și 76 de bani mai mare față de prețul actual.
În același timp, pentru consumatorii din nordul țării, deserviți de FEE Nord, tariful va fi de 4 lei și 68 de bani pentru un kWh. Acesta este în creștere cu 1 leu și 84 de bani.
Tot vineri, în Monitorul Oficial au fost publicate și deciziile ANRE privind noile tarife la energia termică livrată locuitorilor din municipiile Chișinău și Bălți.
Astfel, chișinăuienii vor achita 2 510 lei (peste 125 de euro) pentru o gigacalorie, fără TVA. Tariful este cu 686 de lei mai mare decât în prezent. Pentru locuitorii din Bălți, tariful la încălzirea centralizată va fi de 2 126 de lei (peste 106 euro) pentru o gigacalorie, fără TVA. Plata este cu 307 lei mai mare decât tariful actual.
Compensații mai mari pentru gazele naturale și energie electrică
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu a anunțat săptămâna trecută că Guvernul va oferi cetățenilor compensații pentru plata facturilor la energia electrică. Astfel, începând cu luna ianuarie, și consumul de energie electrică care nu este destinat pentru încălzirea gospodăriei va fi compensat de către Guvern. Acest lucru în limita a 110 kW per gospodărie. Totodată, va fi majorată valoarea compensației acordate beneficiarilor care au încălzire centralizată.
De asemenea, cetățenii vor beneficia de compensații mai mari la gazele naturale începând cu luna decembrie, după ce a crescut tariful acestuia. Astfel, pragul minim al compensației va crește de la 300 de lei (circa 15 euro) în luna noiembrie, până la 500 de lei în luna decembrie (25 de euro). De asemenea, pragul maxim se va majora de la 800 de lei (40 de euro) până la 1 000 de lei (50 de euro).
„Guvernul va compensa echivalentul a 150 de metri cubi consum de gaz pe lună per gospodărie. Valoarea compensației va crește atunci când tarifele vor crește. Indiferent în ce direcție se mișcă valoarea compensației sau valoarea tarifului, cetățenii care beneficiază de compensații, nu vor achita un cost al energiei mai mare decât cel din anul trecut”, a remarcat anterior Alexei Buzu.
Începând cu 1 ianuarie 2025, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Aceasta după ce Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în Republica Moldova.