Tarife mai mari pentru energia electrică și căldură. Câți bani vor scoate din buzunare consumatorii

Tarife mai mari pentru energia electrică și căldură. Câți bani vor scoate din buzunare consumatoriiSursa foto. nordnews.md

Republica Moldova. Tarifele pentru energia electrică și căldură au fost majorate semnificativ. O decizie de ajustare a prețului plătit de consumatori a fost aprobată astăzi, de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Astfel, tariful pentru energia electrică a fost dublat, iar o gigacalorie va costa cu câteva sute de lei mai mult, în dependență de regiune.

Tarif dublat pentru energia electrică

Conform deciziei ANRE, consumatorii Premier Energy din centrul și sudul țării vor plăti 4,10 lei/kWh. Este vorba despre o majorare de 1,76 lei.

Compania, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, a solicitat aprobarea prețului de 5,13 lei/kWh.

În același timp, clienții FEE Nord, un alt furnizor mare, vor achita 4,68 lei/kWh, cu 1,84 lei mai mult decât tariful actual, de 2,84 lei/kWh.

Tariful aprobat este unul mai mare decât cel solicitat de FEE-Nord. În cererea privind ajustarea tarifului, compania a cerut majorarea prețului la 4,53 lei/kWh.

ANRE

ANRE. Sursa foto: stiri.md

Căldura din calorifere, mai scumpă

Energia termică se scumpește cu câteva sute de lei. Astfel, clienții Termoelectrica ar urma să achite 2510 lei (fără TVA) pentru o gigacalorie, Consumatorii deserviți de CET Nord vor scoate din buzunare 2126 de lei, pentru același volum de căldură.

Tarifele sunt cu 686 și, respectiv, 307 lei mai mari decât cele operate în prezent. Totodată, prețurile la energia termică vor crește și pentru clienții RCT Comrat, Comgaz-Plus, Apă-Canal Chișinău, Antermo, Servicii Comunale Glodeni.

Sursa: ANRE

Tarifele, aproape de anti-recordul înregistrat în 2022

Tarifele aprobate de ANRE nu sunt cele mai mari. În decembrie 2022, ANRE a aprobat tarife de 5,91 lei per kWh pentru consumatorii Premier Energy, iar consumatorii companiei FEE Nord au achitat 5,6 lei per kWh.

Autoritățile au declarat anterior că scumpirea energiei electrice, dar și a căldurii, nu vor putea fi evitate.

De săptămâna trecută, la Guvern și-a început activitatea o celulă de criză. Aceasta asigură gestionarea unor eventuale situații de urgență în furnizarea energiei electrice.