Recompensă pentru capturarea președintelui venezuelean Nicolas Maduro. Suma pusă la bătaie de SUA

Recompensă pentru capturarea președintelui venezuelean Nicolas Maduro. Suma pusă la bătaie de SUANicolás Maduro. Sursa foto: EVZ

Statele Unite au anunțat o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru informații ce ar duce la arestarea președintelui venezuelean Nicolas Maduro. Evenimentul a coincis cu învestirea controversată a acestuia pentru un al treilea mandat, marcat de acuzații de fraudă electorală. Washingtonul a respins validitatea alegerilor, considerându-le nelegitime.

Ministrul de interne valorează tot atât

Ceremonia de depunere a jurământului lui Maduro a fost eclipsată de valul de sancțiuni și condamnări venite din partea liderilor internaționali și a opoziției din Venezuela. Pe lângă recompensa pentru Maduro, SUA oferă sume considerabile pentru capturarea altor oficiali de rang înalt. Pentru ministrul venezuelean de interne, Diosdado Cabello, se oferă o recompensă asemănătoare, iar pentru ministrul apărării, Vladimir Padrino, autoritățile americane promit 15 milioane de dolari, informează BBC.

Diosdado Cabello, ministrul de interne venezuelean

Diosdado Cabello, ministrul de interne venezuelean. Foto: Wikipedia

Regatul Unit a introdus, de asemenea, sancțiuni împotriva a 15 oficiali venezueleni, acuzându-i de subminarea statului de drept și încălcarea drepturilor omului. Ministrul de externe britanic, David Lammy, a descris guvernul lui Maduro ca fiind unul fraudulos. Măsuri similare au fost adoptate de Uniunea Europeană, care a extins lista sancțiunilor la 69 de persoane, vizând activele și călătoriile acestora.

Opoziția sub presiune

Noile măsuri punitive au fost precedate de reținerea temporară a María Corina Machado, lider proeminent al opoziției, după un marș antiguvernamental. Reținerea a fost percepută ca un act de intimidare, având în vedere represaliile frecvente îndreptate împotriva criticilor regimului.

Edmundo Gonzalez, candidatul opoziției aflat în exil, este amenințat cu arestarea dacă se întoarce în țară. Potrivit opoziției, Gonzalez a câștigat alegerile prezidențiale cu o majoritate clară, un rezultat susținut și de guvernele occidentale, inclusiv de SUA. Observatorii internaționali au criticat scrutinul ca fiind lipsit de corectitudine.

Maduro și aliații săi

Nicolas Maduro, în vârstă de 62 de ani, conduce Venezuela din 2013. De-a lungul mandatelor sale, țara a fost cuprinsă de o criză economică severă. În ciuda presiunilor internaționale și a sancțiunilor repetate, Maduro continuă să se mențină la putere, sprijinit de armată și de parteneri externi precum Rusia, China și Iran.

Guvernul său a denunțat sancțiunile drept parte a unui „război economic” care vizează destabilizarea Venezuelei. Cu toate acestea, comunitatea internațională își intensifică presiunea, încercând să aducă schimbări democratice într-o țară afectată de criză și instabilitate.