Horoscopul lui Dom’ Profesor, 11-12 ianuarie 2025. Utopia
- Radu Stefanescu
- 10 ianuarie 2025, 20:05
11,12 ianuarie
Pe 11 ianuarie s-au născut Alexander Hamilton, Rod Taylor, Karel Kadlec, Nikos Kavvadias, Jean Chretien, Boris Caragea, Leonid Dimov, Carol Popp de Szathmary. Pe 12 ianuarie s-au născut Jack London, Joseph Joffre, Haruki Murakami, Herman Göring, John Winthrop, Edmund Burke, Per Gessle, Rodica Tapalagă, Aurel Storin, Laurenţiu Profeta.
Pe 11 ianuarie, în calendarul creştin-ortodox este Cuviosul Teodosie cel Mare, începătorul vieţii de obşte. Și Sf. Vitalie. Pe 12 ianuarie, sunt Sfintele Tatiana şi Eutasia.
Iniţial, protector al pruncilor şi al femeilor însărcinate, sau cu probleme la naştere, Sf. Teodosie, primul călugăr de obşte, devine protector şi stăpân şi peste cutremure.
Analizând istoric acest detaliu asistăm la modul de edificare a mitologie, a legendei – cum se conferă puteri noi unui Sfânt!
Pe 11 ianuarie 1838 a avut loc, la orele prânzului, un mare cutremur de pământ, cu epicentrul în Vrancea. După descrierea cronicarului: „La Sf. Teodosie s-a întâmplat cutremur mare, de povestesc bătrânii că nu se putea sta omul în picioare, de s-au aplecat copacii cu vârful la pământ, vitele şi oile zbierau, iar câinii urlau a mort” (Th. Speranţia). Probabil, de gradul 8 Richter.
Nu se ştie exact câte vieţi s-au pierdut, câte sate s-au distrus, câte oraşe au fost mistuite de foc, urmare a cutremurului. Multe, foarte multe, probabil!
Poporul a interpretat dezastrul, nenorocirea care se abătuse asupra-i, ca pe o pedeapsă a Sfântului, care nu fusese respectat. În logica populară imbatabilă, cine poate dezlănţui urgia cutremurului, acela poate să o controleze şi deci să apere de cutremur!
Mai are Cuv. Teodosie o particularitate care îmi place foarte mult: alungă dăunătorii, paraziţii.
Pilda care ni s-a transmis arată un călugăr foarte bătrân care nici nu mai putea să meargă, dar tot sare în ajutorul oamenilor. Dus pe braţe pe ogoarele bântuite şi pustiite de lăcuste şi omizi el se roagă Sf. Treimi şi spune: „Aşa vă porunceşte Stăpânul vostru cel de obşte al tuturor, să nu pierdeţi ostenelele omeneşti şi să nu mâncaţi hrana săracilor!”. Iar dăunătorii au pierit pe dată!
Ce bine ar fi să vină Sf. Teodosie şi pe la noi şi să alunge lăcustele şi omizile cu două picioare, ca tare s-a umplut ţara de profitori şi de paraziţi, de dăunători!
Dragi lupi, padawani și hobbiți, în pustnicia mea nu sunt singur, chiar dacă călugărul Cristian s-a întors la lavra lui, că mare nevoie aveau de el, de credința lui profundă și izvorâtoare de idei și decizii corecte, așa cum trebuie. L-au ales stareț. Iar vrăjitoarea Măturoia este în Austria, au angajat-o la o clinică fițoasă, nu mai este vrăjitoarea Măturoia, este doctorița Alice. Nici nu mai vorbesc cu ea, și-a pierdut tot farmecul pe care îl avea când spunea numai adevărul, ceea ce gândea. Au rămas lângă mine animăluțele, cățeii, pisicile, aricii care hibernează, ba și familia Robert, niște șoricei mici, mici, cât o nucă, maron, șoricei de pădure.
Reiau, la cerea domniilor voastre, eseul filozofic de weekend. ”Este așa de plăcut!” spune o doamnă din Canada. Acum, un eseu despre utopie datorat lui Caitlin Rajan, care este proaspăt absolvent al Universității din Cambridge în științe umane, sociale și politice. Apărut în Aeon-Psyche-Sophia.
Mulți resping ideile utopice. Dar imaginarea unei lumi mai bune este o abilitate politică vitală pentru a face față provocărilor de astăzi
Imaginează-ți societatea ta perfectă. Adesea le spun asta oamenilor din viața mea – este o conversație bună la o cină, o deschidere memorabilă cu o nouă cunoștință și poate face timpul să zboare într-o călătorie lungă cu trenul. Unii mi-au spus că văd palmieri luxurianți întinzându-se spre un cer albastru luminos, în timp ce alții își imaginează kilometri de dealuri acoperite de zăpadă groasă.
În mod ciudat, toți respondenții cu vârsta sub 10 ani își imaginează o livrare zilnică magică a toată ciocolata pe care o doresc inima lor, în contrast cu o femeie mai în vârstă pe care o cunosc, care visează să schimbe produsele din ferma imaginară din curte cu prietenii săi. Unii nu se pot gândi la nimic mai bun decât să renunțe cu totul la muncă, iar alții își imaginează că, în sfârșit, își găsesc împlinirea într-o muncă de pasiune, mai degrabă decât de necesitate. Ce vezi? Întrebarea mea, pe scurt, este: ce înseamnă utopia pentru tine? Bună întrebare !
Creată de Thomas More în anul 1516, „utopia” a descris o insulă fictivă a perfecțiunii totale. Pentru More, utopia era o societate lipsită de defecte, nevibrată de bolile sociale și armonios în echilibru. Totuși, derivând din grecescul „ u ” (nu) și „ tópos ” (loc), termenul poate fi tradus aproximativ ca însemnând „nicăieri”. Posibilitatea de a ajunge la utopie era atât de improbabilă pentru More încât, în însăși natura termenului în sine, el exclude existența acestuia.
Când încercăm să caracterizezi momentul contemporan în politică, utopia nu este un cuvânt care îmi vine în minte. Când politica națională devine din ce în ce mai polarizată, conflictele globale escaladează la noi temperaturi, lumea se prostește necondiționat, simpla mențiune a utopiei riscă să genereze râsete despărțitoare. De fapt, chiar și să speculăm dacă o lume utopică se află la periferia noastră pare atât de absurd încât „utopic” a căpătat un sens cu totul diferit. Gândiți-vă la modul în care unele dintre cele mai aprinse sugestii politice de astăzi sunt respinse prea repede cu eticheta de „utopică”.
Etichetarea a ceva „utopic” a devenit o prescurtare pentru a denota lipsa lui de realism. A numi pe cineva utopic astăzi înseamnă a-i mustra caracterul cap-în-nori, naiv, optimist, visător. „Utopic” a devenit sinonim cu critica, iar o idee utopică nu este acum o viziune a unui viitor plin de speranță, ci a unuia imposibil.
În mod ironic, distopia și-a găsit un loc mult mai confortabil în discursul politic modern.
O astfel de viziune negativă nu a fost neapărat evocată degeaba. Utopia are un trecut întunecat – unele dintre cele mai proeminente activități ale societăților utopice au fost încercări eșuate, în special narațiunile mărețe ale Rusiei marxiste sau ale Germaniei naziste. Atât Stalin, cât și Hitler, deși s-au depărtat politic în multe lucruri, au avut în comun dorința de a urmări perfectibilitatea societății, așa cum o vedeau ei. Pericolul absolut pentru viața umană dezlănțuit de încercările lor, mai mult decât de eșecurile lor, a lăsat utopia cu un gust putred, stârnind teama că efortul utopic tinde către metode totalitare, absolutiste. Utopia a ajuns astfel să fie văzută ca o politică a idealismului problematic, care încurajează urmărirea „societății perfecte”, indiferent de costul necesar pentru a ajunge acolo.
Mai mult decât un simplu trecut problematic, utopia trebuie să facă față unui prezent la fel de provocator. Politica contemporană nu are loc pentru utopie. În mod ironic, distopia – în multe privințe, fratele antonimic al utopiei – și-a găsit un loc mult mai confortabil în discursul politic modern. După câștigarea lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA din 2024, instituțiile de știri și rețelele de socializare au debordat cu referiri la romanul lui Margaret Atwood Povestea servitoarei (1985) pentru a caracteriza un climat de teamă și deznădejde în jurul libertăților reproductive ale femeilor. În mod similar, consternarea față de potențial iminentă interdicție a cărților a adus romanul lui Ray Bradbury Fahrenheit 451 (1953) din nou în actualitate, în timp ce, în mod ironic, vânzarea de ficțiune distopică a început să crească.
O privire asupra temperamentului politic de astăzi ne-ar face să credem că este timpul să aruncăm cu totul utopia pe fereastră. Nu e de mirare că întrebarea dacă am ajuns la „moartea utopiei” a fost ridicată de numeroși teoreticieni politici. Am devenit apatici cu privire la posibilitatea ca lucrurile să fie vreodată radical diferite? Nu mai suntem preocupați de „îmbunătățirea” societății? Ne putem imagina chiar o cale către o astfel de societate? Bune întrebări…
Dar savanții utopiei ne cer să nu dăm glas utopiei atât de curând. Unii nu răspund doar la întrebarea dacă utopia este relevantă astăzi cu un răsunător „Da!”. Dar mergi până acolo încât să argumentezi că acum este un moment mai bun ca niciodată pentru a revitaliza utopia în politică.
Totuși, ceea ce cere acest lucru este să recunoaștem cât de îngust a fost definită anterior utopia și cât de mult mai are de oferit. În timp ce utopia poate semnifica un proiect ideologic care urmărește urmărirea unei societăți perfecte (ca în exemplele naziste și staliniste), deseori neglijat este ceea ce se află dincolo.
Utopia ca strategie pentru politică revigorează o praxis care este simultan critică, imaginativă și, în primul rând, reflexivă. Spre deosebire de „marele narațiuni” ale proiectelor utopice, această redefinire a utopiei – concentrată pe modul în care utopia oferă un mod radical nou de a gândi angajamentul politic – prezintă avantaje semnificative, mai ales în vremurile întunecate.
Utopismul în politică încurajează, de asemenea, o cetățenie mai activă din punct de vedere politic.
Gândirea utopică este o reamintire crucială a ceva des uitat: că lumea socială este mult mai maleabilă decât credem. Pandemia de COVID-19 a demonstrat cât de repede am putea învăța să adoptăm noi reguli sociale și ne-a reamintit de permeabilitatea a ceea ce considerăm granițe sociale extrem de rigide. De exemplu, după ce pandemia a pus în dezordine o serie de convenții sociale, etnograful american Kristen Ghodsee a interogat unitatea familială de bază și paternalismul convențional din perspectivă utopică. Când a lovit pandemia, mulți părinți au devenit mai vocali cu privire la un adevăr comun, dar subestimat al vieții – să fii părinte este o muncă grea.
Odată cu rapoartele în creștere ale stresului parental, tot mai mulți tineri au luat în considerare renunțarea la a deveni părinți. Și, însărcinată să satisfacă cerințele tot mai mari de îngrijire a copiilor, o industrie de îngrijire în continuă expansiune a arătat că structurile sociale din jurul educației parentale erau problematice, chiar cu mult înainte ca COVID-19 să intre în imagine. De ce este atât de dificil să fie părinți astăzi, când nu trebuie, a întrebat Ghodsee.
Ea a remarcat că folosirea gândirii utopice a venit firesc în pandemie, când convențiile sociale au fost aruncate în dezordine prin forță, servind ca o reamintire a flexibilității regulilor sociale din jurul nostru. În consecință, mulți oameni au început să gândească și să acționeze în moduri mai utopice, luând în considerare modele alternative pentru modul în care s-ar putea face ”parenting” și întrebându-se cum ne-am putea remodela structurile sociale pentru a face lucrurile mai ușoare pentru toți, cum ar fi „păstăile de parenting” și educația comunală.
Argumentul lui Ghodsee este că această gândire utopică a fost primul pas în a realiza că status quo-ul parental nu este permanent, iar la orizont se află noi modalități de organizare – de către părinți, pentru părinți. Aceasta este ceea ce utopismul poate contribui la politica contemporană: poate reimagina modul în care viața poate fi îmbunătățită la nivel de bază de către oameni și pentru oameni. Utopismul în politică încurajează, de asemenea, o cetățenie mai activă din punct de vedere politic, determinându-ne să ne regândim rolurile în modelarea lumii pe care ne-o dorim.
Socialistul utopic francez Henri de Saint-Simon a fost un susținător central al ideii că viitoarea „Epocă de Aur” va fi imaginată și construită prin propriile eforturi ale omului. Amintindu-ne cât de mult poate fi schimbat, utopismul ne amintește în egală măsură de propria noastră capacitate de a face acest lucru. Avem la dispoziție mai multă putere politică decât am putea crede la început.
Având în vedere această noțiune de schimbare, o a doua putere vizibilă a gândirii utopice este modul în care ne încurajează să activăm noi abilități politice. Luați în considerare exercițiul de imaginație cu care am început. Care era scopul ei? Ei bine, spre deosebire de mesajele politice care te încurajează să ții strâns la cantitatea mică pe care o ai, de teamă că va fi luată, această activare a imaginației îți permite să te angajezi cu posibilități de abundență și să te gândești la cât de mult ar putea lucruri mai bune. fi, mai degrabă decât cu cât mai rău.
Ceea ce am făcut acolo a fost să ne stabilim un „orizont” care, pentru savantul gândirii utopice Fátima Vieira, este una dintre trăsăturile centrale ale utopismului. Vieira susține că gândirea utopică este compusă din patru moduri. În primul rând: „gândirea prospectivă”, prin care este definit acest „orizont” utopic; în mod esențial, acest orizont este unul care nu se realizează niciodată, dar stabilește culmi imaginative și dezirabile, care revigorează actul gândirii utopice. A doua: gândirea critică, care cere o interogare a prezentului. Așadar, departe de acuzațiile că gândirea utopică este nerealistă, de fapt implică o confruntare sinceră cu realitatea.
În al treilea rând: gândirea holistică, care spune că societatea funcționează ca un întreg de căi compuse, astfel încât orice acțiune incrementală trebuie să fie conștientă de societatea interconectată asupra căreia au consecințe. Și în sfârșit: gândirea creativă, care menține în viață „Dacă?” posibilitățile viitorului, așa cum ne-a permis incursiunea noastră în propria noastră imaginație .
În timp ce facem o critică fundamentată a prezentului, gândirea utopică ne încurajează să angajăm diferite abilități în politica noastră, aducând imaginația și creativitatea, care sunt prea des suprimate ca comportamente „non-politice”. În descrierea lui Ghodsee a grupurilor de parenting și a vieții în comun, vedem creativitatea fiind folosită pentru a răspunde provocărilor, noi și vechi, în aranjamentul social al parenting-ului. Din nou, aceste idei nu rămân în imaginație. După cum subliniază Ghodsee, îngrijirea copiilor și educația gratuită – acum parte a realității de zi cu zi – au fost cândva zboruri ale utopismului.
Astfel, așa cum arată politologul Michael J Coyle, ideea că imaginația utopică exclude în mod necesar o politică fundamentată este falsă. Gândirea utopică nu este o iluzie, ci, bazată pe realitățile prezentului, pur și simplu permite creativității și imaginației să intre în discuții despre status quo-ul și flexibilitatea acestuia.
În cele din urmă, deși poate cel mai atrăgător dintre toate, utopismul încurajează o dimensiune a speranței în politica modernă. Având în vedere disperarea aparent adânc înrădăcinată în politică, popularitatea distopiei este de înțeles. Cu toate acestea, așa cum sugerează juristul Marta Soniewicka , gândirea utopică se arată ca o formă de „speranță radicală” care se încrede în posibilitatea unui viitor mai bun, chiar dacă nu este ceva ce încă nu putem imagina sau înțelege. Utopismul este, deci, un fel de rezistență la o politică care face ca posibilitatea transformării să pară închisă. După cum a scris Rebecca Solnit: „Violența este puterea statului; imaginația și nonviolența, puterea societății civile.”
Deci, rolul utopiei în încurajarea imaginației, a creativității și a speranței funcționează ca cea mai importantă parte în realizarea oricărei schimbări – revigorând însăși conștiința oamenilor care se vor transforma în ființă. Nu e de mirare că utopia este adesea repetată în lucrări de artă, muzică, film și literatură. O ramură proeminentă a gândirii utopice este afrofuturismul, care luptă împotriva rasismului oferind speranța unui viitor când lucrurile ar putea fi mai bune.
Deci, poate înainte ca utopismul să fie aruncat pe fereastră, ne-am putea gândi cât de mult ne poate oferi utopia, acum mai mult ca niciodată. Utopismul are un ochi pe un „orizont” care rămâne constant în față, abundent de posibilități. Utopia trebuie rearticulată nu ca destinație a unei societăți perfecte, ci ca trusa de instrumente pe care o folosim în călătoria către o zi mai bună. Pe măsură ce ne angajăm în gândirea politică de zi cu zi, folosirea atât a unei critici fundamentate a prezentului, cât și a unei contemplații creative a viitorului este de neprețuit. Dacă există un lucru pe care gândirea utopică ne-ar putea oferi, acesta este speranța că bolile sociale de astăzi nu trebuie să fie bolile sociale pentru totdeauna. Utopia ar putea fi luminița de la capătul tunelului.
Vă dați seama că în perioada aceasta de încruntare internațională sunt foarte ocupat, doar nu am trăit șapte ani în Iran, degeaba, o să răspund mai târziu la corespondență, dar domniile voastre continuați să scrieți la emailul meu, de citit, citesc!
Ca să mă relaxez, o să mă uit la un film. Alegerea mea din seara aceasta este ”Serata”, un film românesc de excepție, din anul 1971. Un film de autor, din seria de zece, a Malvinei Urșianu. O capodoperă artistică a atmosferei tensionate, gen Hitchcock, un film numai pentru cinefili, pentru cunoscători, imbecilii nietculturnâi mileniali și Z, din ziua de astăzi, nu au cum și cu ce să-l înțeleagă și să descifreze cheile emoționale. O tempora, o mores! Probabil că și Cicero se referea la idioții lui, din timpul republicii romane. Dar acum sunt mult mai mulți, exponențial și au smarturi! Sau să revăd ”Dinotopia” un SF drăguț? Văd eu...
Din pustnicia mea, mizantrop și ascet, pot să râd în hohote de lumea de astăzi, o malformație a timpului. Ceva este greșit, este foarte greșit. Peste tot în lume, sondajele arată că peste 80% declară că mergem pe un drum greșit! Lumea simte, dar nu are puterea să se smulgă din ghearele răului, care o cuprinde din ce în ce mai mult. Poate că primul pas către ameliorare este recunoașterea răului, denumirea lui, apoi respingerea, pentru că vindecarea nu există, doar ameliorare, a demonstrat unchiul meu Victor-Costin, medic și filosof, în lucrarea lui de doctorat.
Dar speranța nu moare niciodată, pentru că mereu avem o șansă nouă, doar mâine este o altă zi!
Horoscopul lui Dom’ Profesor, 11,12 ianuarie 2025
BERBEC În acest weekend trebuie să te arăţi hotărât, dar fereşte-te să iei decizii bazându-te pe informaţiile aduse de cei care poartă vorbele, dar nu ştiu pe ce lume sunt. Nu pleca la drum lung! Sâmbătă informaţiile contradictorii creează dileme. Configuratia astrologică iţi indică sa nu te repezi sa tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru ca lucrurile se vor lămuri, ca de la sine. Cu dragostea stai bine dar poţi sta şi mai bine dacă eviţi reproşurile şi discuţiile în contradictoriu. Duminică, lucruri aproape fără importanţă, detalii cotidiene iţi vor arăta că eşti un norocos şi un rasfăţat în cursa vieţii. Sigur, dacă nu iei în consideraţie mofturile capricioase ale... unor persoane, ştii tu care!
TAUR Nu este uşor să ai un climat armonios. Trebuie să te izolezi de ştirile negative, de persoane agresive şi de "provocări"! Sunetul liniştii este plăcut lui Dumnezeu, spun călugării tibetani. Weekend-ul pare să fie destul de liniştit, chiar monoton pentru un procent din zodie, cel care alege să rămână acasă. Poţi folosi această zi de sâmbătă ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut, planuri pentru săptămâna viitoare şi nu numai! Este, de asemenea, o perioadă favorabilă pentru afacerile şi reuniunile de familie. Singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la incidente, poate chiar accidente. Duminică, din nou ai de ales între mai multe posibilităţi si ca intotdeauna te pierzi in amănunte, în analize şi reacţionezi superficial.
GEMENI Evită activităţile care nu sunt necesare, în acest weekend. Pauza nu strică, pentru ca relaxarea are virtuţile ei. Sunt favorizate activităţile de rutină, nu-ţi schimba programul obişnuit. Din când în când mai trebuie să vezi ce fac rudele, nu numai la nunţi şi parastasuri. Astăzi este ziua rudelor de sânge. Dacă te duci la cumpărături fă-ţi o listă, banii se cheltuiesc repede! Weekendul acesta te ajută să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi. Cu rudele, de exemplu. O veste te influenţează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni. Nu te repezi imediat ce auzi o intrigă.
RAC Domeniul sentimental este favorizat. Sănătatea este bună, dar trebuie să eviţi frigul, schimbările bruşte de temperatură şi supraveghează regimul alimentar. Nu pleca la drum. O veste, seara. Cine se trezeşte de dimineaţa îi este foarte somn. Aceasta este toată filozofia şi ar fi bine să-ţi dozezi forţele în acest weekend pentru că urmează o săptămână densă şi obositoare. Sâmbătă poti finalizeza în condiţii bune promisiunile care ţi-au dat atâta bătaie de cap. Poziţia lui Venus indică prieteni noi şi petreceri reuşite. In acest weekend probabil că trebuie să faci ceva cumpărături. Veşti de departe, vezi de e-mail-ul, reţeaua de socializare sau mai prozaica cutie de scrisori. Duminică, posibile schimbări în anturaj şi veşti de departe.
LEU O zi obositoare şi aglomerată. Onorează promisiunile făcute. Supraveghează cu atenţie cheltuielile. Nu lua decizii importante. Relaxează-te seara, poate la un film nou, poate muzică bună. Nu te lăsa purtat de capriciile anturajului, mai ales ale copiilor. Fii bun, un leu blând, dar ferm! Unele persoane au probleme cu discernământul! O veste bună urmată de o pierdere, sau mai curând rătăceşti un lucru, sau ai impresia că ai uitat ceva! Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Duminică poate la un film, nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni! Duminică seara se poate că ai de luat o decizie.
FECIOARĂ O veste bună sau folositoare. Sâmbătă, o zi favorabilă pregătirii unor proiecte. Conjunctura indică posibil succes şi pe plan sentimental. Îţi este cerută părerea. Se poate să fie vorba despre weekend. Nu-i bate la cap şi nu tăia firul în patru, mai ales nu te pierde în detalii, spune-le scurt şi concis despre ceea ce este vorba. Sâmbătă ai ocazia să-ţi îndeplineşti o dorinţă mai veche. Duminică, dorinţele tale sunt la fel de legitime ca şi ale celor din jur, ale prietenilor şi familiei. Eşti puţin mai încăpăţânat şi mai direct decăt de obicei, dar asta poate fi şi o dovadă de personalitate.
BALANŢĂ O zi mai puţin favorabilă în domeniul sentimental. Evită deciziile care duc la schimbări majore. Nu judeca cu asprime pe cei din jurul tău. Seara relaxantă la un film nou, sau la sală. Un weekend favorabil în domeniul relaţiilor sentimentale, a cuplului, a familiei. Potenţialul tău de răbdare poate fi folosit pentru rezolvarea unei probleme urgente în casă, în gospodărie. Sâmbătă, armonia si echilibrul Cosmosului te ajuta sa-ti intelegi mai exact propria personalitate, limitele, calitaţile şi drumul pe care sa-l urmezi, cel puţin în weekend-ul acesta. Duminică - lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul astăzi degeaba - rezolvarea nu stă în puterea ta. Te întrebi degeaba ce să faci! Distrează-te sau odihneşte-te, nu te mai tortura cu gânduri fixe şi păguboase.
SCORPION Ai probleme de rezolvat în casa ta. Abordarea sistematică a situaţiei iti furnizeaza datele necesare rezolvarii. Dacă vezi că nu te descurci, cere ajuror, nu intra în criză de timp! Sâmbătă, o zi obositoare. Nu îţi ajunge timpul, fie că eşti la cumpărături, în oraş, sau acasă. Nu au intrat zilele în sac, amână tot ceea ce nu poţi rezolva pe săptămâna viitoare. Seară plăcută. Sâmbătă nu te împărţi în mai multe direcţii odată. Stabileşte o ordine de priorităţi şi respect-o! Duminică ideile tale sunt constructive şi chiar au un sâmbure de entuziasm şi optimism. Nu pleca urechea la scenariile catastrofice şi la pesimiştii de serviciu de la tv!
SĂGETĂTOR Se pare ca au trecut şocurile şi trăirile intense, în acest weekend e loc de relaxare şi puţină reflecţie. De fapt ştii foarte bine ce-i de făcut, trebuie doar să aştepţi momentul potrivit. Aspectele favorizează în special domeniile legate de casă dar, mai ales, de preferinţele tale, de modul tău de viaţă. Sâmbăta îţi este favorabilă, dar nu trebuie să-ţi supraapreciezi forţele. Stai acasă sau învârteşte-te prin apropiere. Perioada este, de asemenea, favorabilă pe plan emoţional pentru începerea unor proiecte sau relaţii noi, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii. Duminică este dedicată micilor aranjamente în camera, căminul, apartamentul, peştera, casa, vila, palatul tău. Unde locuieşti!
CAPRICORN Un weekend ”interesant” vorba lui Confucius. Pe plan sentimental este momentul unor discuţii. Discuţii plăcute şi, adeseori, chiar necesare. Din cand în cand trebuie reinventată arta relaţiilor umane, iar discuţia este primul pas! Astăzi, sâmbătă, nu trebuie să începi nimic nou, chiar dacă stelele spun că, în general, ai noroc. Cineva din anturaj, familie, nu are o zi bună, menajează-l! Sâmbătă seara, probabil una sau câteva surprize plăcute. Sufletul tău bun te împinge azi spre facerea de bine şi ajutorarea prietenilor. Este şi aşa bine, dar fii generos cu cine merită. Ei, în general eşti moderat la cheltuieli, aşa că nu te sfătuiesc eu ce să faci! Duminică, norocul iţi este prietenul cel mai bun, care te ajuta să treci peste obstacole si dificultaţi fara sa faci prea mult efort. Dar atenţie la ce-ti doreşti!
VĂRSĂTOR Teoriile tale sunt corecte, poate cochete, dar dificil de aplicat. Un weekend plăcut, ba chiar interesant sub aspectul trăirilor emoţionale. Aspecte bune ale lui Mercur, domeniul neguţătoriei e favorizat. Printre perioadele de odihnă, distracţie şi relaxare din weekendul acesta poţi să rezolvi în mod convenabil câte ceva din grijile tale. Poate este vorba despre aprovizionarea săptămânală, sau îmbrăcămintea pentru sezonul foarte rece. În această perioadă, mai ale sâmbătă, trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci. Duminică, stelele te favorizeaza în achiziţionarea unor obiecte de îmbrăcaminte de sezon pe care o să le porţi cu plăcere, pentru ca iţi stau bine. Neapărat să fie din lână de calitate, evită porcăriile din plastic. Şi pielea este acceptabilă, dar atenţie să nu fie tot plastic cu miros artificial de piele
PEŞTI În acest weekend eşti tentat să cheltuieşti mult, din cauza unei instabilităţi emoţionale trecătoare. Încerci să suplineşti nişte frustrări sentimentale prin catharsisul cumpărăturilor! Sâmbătă îţi stăpâneşti bine pornirile şi emoţiile. O veste sau o întâlnire îţi aduce aminte de un episod nu prea plăcut din trecut. Amintirile dor, uneori, dar constaţi că nu aşa de tare şi reflectezi că şi emoţiile se cicatrizează. Duminică eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să te simţi bine. Duminică seara poţi să te distrezi la un spectacol, concert, film sau la un club pentru ca urmează o nouă săptămână densă de lucru şi trebuie să ai rezervă de bună dispoziţie.