Soarta TikTok, în mâinile Curții Supreme din SUA, înainte de interzicerea aplicației prin lege
- Antonia Hendrik
- 10 ianuarie 2025, 17:15
Curtea Supremă din SUA analizează viitorul TikTok cu doar câteva zile înainte ca interdicția aplicației să devină o realitate. Instanța examinează cazul într-un mod neobișnuit de rapid, înainte de termenul limită din 19 ianuarie.
TikTok, la mâna Curții Supreme din SUA
Vineri, Curtea Supremă a Statelor Unite examinează viitorul rețelei de socializare TikTok, care se confruntă cu riscul unei interdicții iminente în SUA, în cazul în care compania mamă nu acceptă să o vândă, conform unei legi recente.
În contextul unei confruntări strategice între Statele Unite și China, Congresul american a aprobat în aprilie această lege cu o susținere semnificativă din partea atât a democraților, cât și a republicanilor.
Scopul acestei legislații este de a preveni riscurile de spionaj și manipulare din partea autorităților chineze asupra utilizatorilor TikTok, care se estimează că numără 170 de milioane în Statele Unite.
Legea a fost promulgată președintele Joe Biden
Legea, promulgată imediat de Joe Biden, impune companiei-mamă a rețelei sociale TikTok, ByteDance, să vândă aplicația către un alt proprietar până la data limită de 19 ianuarie. Atât TikTok și ByteDance, cât și organizațiile care apără libertatea de exprimare, susțin că această lege încalcă Primul Amendament al Constituției Statelor Unite, care protejează această libertate.
Aceasta este chestiunea pe care cei nouă judecători ai Curții Supreme, în majoritate conservatori, urmează să o rezolve. Curtea a decis în decembrie să se implice, dar fără a suspenda legea, așa cum solicitau TikTok și Bytedance.
TikTok, la mâna Curții Supreme din SUA. Sursa foto. Arhiva EVZ
Mai multe țări, printre care se numără India, Canada, Australia și Taiwan, au impus deja restricții sau au interzis TikTok. În 2023, Guvernul Statelor Unite a interzis utilizarea aplicației TikTok pe toate dispozitivele federale.
Ce spune Trump despre rețeaua TikTok
Compania este conștientă că se poate baza pe sprijinul președintelui ales Donald Trump, care va prelua funcția pe 20 ianuarie și care a menționat că are o "slăbiciune" pentru TikTok.
Donald Trump, care l-a primit în decembrie pe CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, la reședința sa din Florida, Mar-a-Lago, a solicitat într-o intervenție neobișnuită Curții să suspende legea, oferindu-i astfel timp, după ce va prelua funcția la Casa Albă, pentru a căuta o soluție negociată care să prevină o interdicție națională a TikTok.
Donald Trump a încercat, în vara anului 2020, să interzică personal TikTok prin decrete, în timpul primului său mandat, dar a eșuat în demersul său. Între timp, el și-a schimbat opinia și le-a cerut alegătorilor să-l voteze pe TikTok.
Trump consideră TikTok o alternativă la Facebook și Instagram, cele două platforme ale Meta, care l-au exclus temporar după ce și-a exprimat sprijinul pentru susținătorii săi ce au atacat Capitoliul pe 6 ianuarie 2021, scrie abc7chicago.