Evenimentul Zilei > Social > România, raiul măștilor contrafăcute! ANPC a lansat 5 noi alerte: e teroare națională
România, raiul măștilor contrafăcute! ANPC a lansat 5 noi alerte: e teroare națională

România, raiul măștilor contrafăcute! ANPC a lansat 5 noi alerte: e teroare națională

Lovită din plin de pandemie, țara noastră este fruntașă și la numărul de măști neconforme prezente pe piață. Controalele ANPC au scos la iveală un procent uriaș de neconformități ale produselor, multe fiind restrase de la vânzare.

România a emis 5 noi alerte de măşti neconforme, prin sistemul RAPEX, care au fost validate vineri dimineaţa, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

România a emis 17 alerte

Printre altele, este vorba despre produse contrafăcute sub brandul 3M, de tipul FFP3, ţara de origine fiind Marea Britanie, care poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către organismul relevant. Alte măşti neconforme sunt de tipul N95, precum şi cu 3 straturi, fabricate în China, potrivit Agerpres.

România a emis până în acest moment 17 alerte de măşti neconforme, pentru a avertiza ţările membre în legătură cu posibila lor prezenţă la vânzare în UE.

Potrivit lui Eduardt Cozminschi, preşedintele ANPC, instituția supraveghează permanent piaţa de bunuri şi servicii, mai ales cele necesare în această perioadă marcată de Covid-19, proces care va continua până când pericolul pandemic se va fi sfârşit. Oficialul îi avertizează, pe această cale, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC şi pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul “produse interzise comercializării”.

Peste 93% dintre măștile verificate nu sunt conforme

ANPC, prin sucursalele sale teritoriale, a derulat în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor.

Potrivit draftului raportului, au fost controlaţi 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat. Au fost verificate un număr de 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei (peste 93%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti în valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sancţiuni contravenţionale, din care 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE