Alertă Covid-19. Un nou pericol major în România. Sunt 30 de milioane, atenţie! Măsuri urgente

Alertă Covid-19. Un nou pericol major în România. Sunt 30 de milioane, atenţie! Măsuri urgente

Peste 30 de milioane de măști de protecție au fost retrase temporar de la vânzare. Inspectorii de la protecția consumatorilor au intensificat în toată țara controalele privind calitatea și conformitatea măștilor sanitare, iar peste 500 de comercianți au fost verificați până acum.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Eduard Cozminschi, a explicat, pentru RRA, cum s-a ajuns în această situație și ce se va întâmpla cu măștile de protecție retrase de pe piață. .

Realizator: Așadar ce au constatat inspectorii ANPC, apropo de cele spuse anterior?

Eduard Cozminschi: În urma controalelor efectuate la aproximativ 500 de operatori economici la nivel național, verificându-se măşti în valoare de peste 3.600.000 de lei s-au constatat abateri la echipamentele individuale de protecție în valoare de aproximativ două milioane de lei. Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii noştri au dispus aplicarea de 382 de sancțiuni, din care 114 avertismente şi 268 de amenzi contravenționale, în valoare de 1.750.000 de lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Realizator: Dar ce se va întâmpla cu materialele sanitare respective, în continuare?

Eduard Cozminschi: Deci, sunt două situații diferite. Deci, cele care au fost retrase temporar după remedierea deficiențelor constatate vor fi repuse în vânzare, iar cantitatea care a fost retrasă definitiv de la vânzare, ca necorespunzătoare, va fi retrasă definitiv.

Realizator: Înțeleg că au fost constatate și numeroase abateri privind practici comerciale incorecte. Despre ce este vorba mai exact?

Eduard Cozminschi: La practicile comerciale incorecte ne referim la acele denumiri care, deși nu aveau un certificat de conformitate care să ateste acest lucru, încercau să inducă consumatorului ideea că îi poate oferi o protecție, în sensul în care măştile de protecție care practic nu aveau avizul Agenției Naționale a Medicamentelor apăreau ca produse medicale. În acest sens am introdus această neconformitate.

Realizator: Apropo de sancţiuni, ce riscă acei comercianți care nu respectă normele ? Eduard Cozminschi: După cum se vede, normele sunt neiertătoare. Deci, amenzile sunt foarte mari. În jur de 10.000 de lei a fost amenda pentru fiecare agent economic și retragerea de la comercializare a produselor neconforme.

Realizator: Vor mai continua aceste controale?

Eduard Cozminschi: În toată perioada au fost controale de monitorizare și supraveghere a pieței și bineînțeles că fiind de actualitate, acum purtarea măştii şi la nivel național, vor  continua permanent.

Realizator: Ce domenii mai vizează inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor?

Eduard Cozminschi: Aș putea spune că absolut toate domeniile de activitate. Mă refer la domeniile comerciale și de prestări servicii sunt în atenția noastră.

Realizator: Înseamnă că aveți foarte mulți inspectori, nu, sub autoritate?

Eduard Cozminschi: Ne-ar trebui într-adevăr foarte mulţi inspectori. Încercăm în condițiile în care sunt resursele materiale și umane pe care le avem să acoperim problematica.

Ne puteți urmări și pe Google News